Metro na Národní třídě nebude zavřeno po celou dobu stavby centra

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
22.09.2008 21:00
Praha

Praha - Stanice metra na Národní třídě nebude uzavřena po celou dobu, kdy se bude v okolí stavět multifunkční centrum. Výstavba multifunkčního objektu bude trvat kolem 20 měsíců, stanice bude nepřístupná asi o čtyři měsíce méně. Novinářům to dnes řekl Petr Bělovský ze společnosti Copa centrum Národní, která projekt chystá.

    "Stanici není nutné uzavřít hned, jak se začne s demolicí. Otevřena bude zřejmě dřív než bude stavba hotova," uvedl. Developerská společnost nyní čeká na vydání stavebního povolení, na rekonstrukci stanice metra už povolení údajně bylo vydáno.
    S uzavřením stanice Národní třída nesouhlasí řada Pražanů. Vadí jim, že by byla jedna z nejfrekventovanějších stanic uzavřena jen kvůli zájmu jednoho podnikatele. Proti záměru uspořádali petici, kterou už podepsalo přes 5500 lidí. Podpisové archy chtějí předat v úterý zastupitelům Prahy 1. Stavební úřad v Praze 1 totiž rozhodne, jestli se v okolí metra může stavět.
    Pražský dopravní podnik tvrdí, že stanice Národní třída musí být rekonstruována bez ohledu na to, jestli se v okolí bude stavět. Například eskalátory údajně už o několik let přesluhují. Petr Ryboň ze společnosti Metroprojekt dobu rekonstrukce samotného metra odhadl na osm až 12 měsíců.
    V objektu Copa centrum, který v okolí stanice Národní třída vyroste, bude zhruba 17.000 metrů čtverečních kancelářských prostor, 12.000 metrů čtverečních obchodů a 2000 metrů čtverečních bytů. Součástí bude také podzemní parkoviště pro 250 aut. Společnost do výstavby investuje asi čtyři miliardy korun.
    Během výstavby budou vlaky metra stanicí pouze projíždět. Přilehlými ulicemi budou jezdit tramvaje, zastávka ve Spálené ulici ale bude posunuta blíže ke Karlovu náměstí.
    Po dokončení stavby budou cestující z metra vystupovat do vestibulu, který bude umístěn ve druhém podzemním podlaží. Odtud se pak dostanou buď od nákupního centra nebo přímo na ulici. Ani po rekonstrukci ale nebude metro na Národní třídě bezbariérové. Do současného tunelu se podle mluvčího pražského dopravního podniku Ondřeje Pečeného výtah ani jiná bezbariérová zařízení nevejdou.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nechápu
arys
22.09.08 09:12
špatně
Vích
22.09.08 10:11
náměstí
sněhulák
23.09.08 04:43
A v tom je právě ten paradox,
Vích
23.09.08 06:13
...Tedy,...
šakal
24.09.08 12:27
zobrazit všechny komentáře

Související články