Ježek nevidí žádný důvod pro své odvolání z funkce

Vložil
ČTK
10.09.2008 10:15
Praha

Praha - Bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek nevidí žádný důvod pro své odvolání z funkce ředitele, v přípravě stavby nové budovy NK je podle něj možné pokračovat. Kandidatury do Senátu za KDU-ČSL se nevzdá. Uvedl to v tiskovém prohlášení, které má ČTK k dispozici. Ježka v úterý odvolal ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Důvodem jsou problémy kolem chystané stavby nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického.
    Ježek uvedl, že našel řešení největšího problému výstavby nové budovy NK - pozemky pro novou knihovnu. "Neznám proto žádné argumenty, které by vylučovaly možnost pokračovat ve stavbě nové budovy NK. Nevím ani o žádných konkrétních pochybnostech a finančních rizicích," uvedl Ježek. Architektonická soutěž prý byla vypsána v souladu s právem a byla vyhlášena se souhlasem ministerstva kultury.
    Předsedové KDU-ČSL v obvodech Prahy 9 a 14, kde Ježek kandiduje do Senátu, ČTK sdělili, že ho i nadále podporují. Ježek se proto rozhodl zahájit volební kampaň. S rozhodnutím Jehličky část lidovců nesouhlasí. Od rozhodnutí ministra se distancovala například poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.
    Řízením Národní knihovny byl pověřen současný ředitel Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka.
    Rozbory ministerstva podle ministra Jehličky vylučují možnost nadále pokračovat v přípravě stavby Kaplického chobotnice. "Je jisté, že v deklarovaných termínech a místech se nikdy stavět nezačne," řekl v úterý ministr. Existují prý také pochybnosti o platnosti soutěže o návrh nové budovy, z čehož pro stát vyplývají vážná finanční rizika.
    Kolem nové budovy Národní knihovny je rok a půl po vyhlášení výsledků mezinárodní architektonické soutěže mnoho problémů. Terčem kritiky je způsob vypsání soutěže, který byl údajně v rozporu s českým zákonem. Poukazuje se na to, že vítěz s posvěcením poroty porušil pravidla soutěže, i na to, že knihovna nezajistila pozemek pro stavbu. Přípravu výstavby knihovny kritizoval vedle ministra také premiér Mirek Topolánek.
    Ježek byl ve funkci ředitele Národní knihovny od podzimu roku 2004, od té doby usiloval o stavbu nové budovy. Významným a kritizovaným jeho krokem byl v roce 2005 prodej kostela sv. Michala na pražském Starém Městě jeho dlouholetému a kontroverznímu nájemci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články