Praha možná v příštím roce opraví Gočárovy kubistické domky

Zdroj
Šárka Dvořáková, Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
08.09.2008 15:35
Praha

Praha - Hlavní město možná v příštím roce opraví chátrající dřevěné kubistické domky, které navrhl významný meziválečný architekt Josef Gočár. Výbor ochrany památek pražského zastupitelstva doporučil, aby se v rozpočtu na příští rok počítalo i s částkou na jejich rekonstrukci. Podle radního Prahy 1 a pražského zastupitele Filipa Dvořáka by oprava mohla stát zhruba 30 milionů korun. Rozpočet metropole na rok 2009 bude zastupitelstvo schvalovat na konci letošního roku.

    Domky jsou v současné době rozebrány a uloženy v pražské zoologické zahradě, podle Dvořáka by měly být po rekonstrukci přemístěny tam, kde si je bude moci prohlédnout více turistů. "Do zoo chodí lidé kvůli zvířatům, a ne kvůli architektuře. Domky budou stejně restaurovány jinde," řekl ČTK Dvořák. Obě stavby jsou kulturní památkou a v případě jejich oprav by vlastně šlo o nové stavby podle původních plánů. Praha 1 by je pak ráda viděla na Petříně, na kopci údajně lépe vyniknou. O budoucím umístění by měla podle Dvořáka rozhodnout studie, která posoudí různé varianty a jejich přínos.
    Pražská zoologická zahrada by si ale domky ráda po rekonstrukci na svém území ponechala. "Záleží to ale především na magistrátu, který by musel jejich rekonstrukci financovat," řekl ČTK mluvčí zoo Vít Kahle. Zahrada by pro objekty měla využití - v jednom by ráda zřídila galerii připomínající svou historii a pořádala by v ní fotografické výstavy zaměřené na faunu. Ve druhém by pak mohlo být edukační centrum, uvedl mluvčí.
    Ředitel odboru kultury a památkové péče pražského magistrátu Jan Kněžínek ČTK řekl, že je těžké rozhodnout, kde by bylo jejich umístění vhodnější. V zoo je sice mnoho různých "lákadel" a atrakcí, ale druhé uvažované místo by kubistickými památkami mohlo na atraktivitě získat. Zoologická zahrada má zase velikou návštěvnost a opravené stavby slavného architekta by tak mohlo vidět hodně lidí, dodal Kněžínek.
    Domky postavené v takzvaném národním stylu byly původně tři a stály na prvním pražském letišti ve Kbelích. Sloužily jako restaurace, technická a administrativní budova. V 60. letech byly přemístěny do areálu trojské zoologické zahrady. V srpnu 2002 je zalila velká voda.
0 komentářů
přidat komentář

Související články