O zchátralou pasáž v Pardubicích nemají kupci zájem

Vložil
ČTK
04.09.2008 14:10
Pardubice

Pardubice - Architektonicky velmi cenná, ale zchátralá pasáž v  centru Pardubic je na prodej. Nikdo ale o ni nemá zájem. Přestože se mluvilo o  několika kupcích, žádný se do veřejné soutěže nepřihlásil, řekl ČTK primátor Jaroslav Deml.
    "Musíme se s městských rozvojových fondem domluvit, jak budeme postupovat dál. Nechali jsme si vypracovat analýzu, návrhy řešení ze strany fondu a domluvíme se, co bude dál," řekl Deml.
    Město nabídlo k  prodeji Machoňovu pasáž z 20. let minulého století a objekty s číslem popisným 60 a 450 včetně pozemků prostřednictvím Městského rozvojového fondu. Kupní cena je nejméně 130 milionů korun.
    O prodeji rozhodli letos zastupitelé, protože stavba chátrá a v rozpočtu na její opravy radnice peníze nemá. Odhad z  konce loňského roku počítal s 250 milionovou investicí do rekonstrukce.
    Předseda představenstva fondu Milan Tichý ČTK potvrdil, že se do soutěže nikdo nepřihlásil, ale nadále průběh prodeje nechtěl komentovat. Pouze uvedl, že proces běží dál a nechce je prohlášením do médií komplikovat.
    Pasáž s  byty a obchodními prostorami navrhl ve 20. letech minulého století architekt Ladislav Machoň ve stylu art deco, objekt byl zapsán mezi památkově chráněné budovy. Nyní je budova ve špatném technickém stavu.
    "Pasáž minimálně v  rámci východočeského regionu nemá obdoby. Je zajímavá vstupním portálem, koncepcí, prosvětlením a zakomponováním do bytového domu. Určitě je to hodnotná architektura," řekl ČTK pardubický architekt Aleš Klose.
    Pasáže se začaly stavět v 19. století zejména v Paříži nebo severní Itálii. Renesanci zažívaly na přelomu 19. a 20. století, kdy se na jejich výstavbu využívaly kovové konstrukce a zasklení, které umožnily jejich přírodní osvětlení, dodal Klose.
0 komentářů
přidat komentář

Související články