Kaplického koncertní síň v Budějovicích připomíná rejnoka

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
12.08.2008 16:05
České Budějovice


České Budějovice - Architekt Jan Kaplický se svým týmem Future Systems navrhl pro České Budějovice koncertní síň, která by měla vyrůst na místě bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory. Studie, kterou dnes architekt představil novinářům, počítá se zvlněným černým objektem ve tvaru trojúhelníku. Někomu připomíná rejnoka, další vidí ležící ženu či dokonce předhůří Šumavy. Nejpodstatnější je, aby prostor vyhovoval akusticky a zároveň byl příjemný muzikantům i publiku, řekl dnes novinářům Kaplický.
Ke tvaru stavby ho inspirovala těla živočichů a lidí. Organická forma má podle něho větší vztah k  danému zadání, které označil za jeden z nejtěžších úkolů své kariéry. "Pokud to lidé nazvou rejnokem, nebo krásnou ženou, je to v pořádku. Když začne mít architektura přezdívky, je vše v pořádku," uvedl. Černou barvu pro plášť objektu vybral také proto, že se do ní oblékají hudebníci i velká část publika. "Je v ní důstojnost," podotkl. Naopak v interiéru nešetřil barvami ani originálními detaily.
Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka chce postavit Jihočeská společnost přátel hudby, která v Budějovicích pořádá už 19 let Hudební slavnosti Emy Destinnové. Špičkově vybavená koncertní síň s dostatečnou kapacitou, vyhovující akustikou a důstojným zázemím totiž stotisícovému městu chybí.
Proto společnost Kaplického oslovila, aby navrhl hudební centrum se dvěma sály, přičemž jeden by pojal až tisícovku lidí a ten menší, komornější, asi 400 posluchačů. Sály ponesou jméno Emy Destinnové a Karla Ančerla. Vejít by se měl dovnitř i stočlenný symfonický orchestr s velkým sborem, počítá se také s  tanečním parketem. Nejbližší podobná koncertní síň s kvalitní akustikou, která tyto nároky splňuje, je v Berlíně.
Kaplický se radil s mnoha významnými hudebníky, například šéfem a členy České filharmonie, Panochova kvarteta, dirigentem Leošem Svárovským či Jaroslavem Tůmou, který se bude podílet na návrhu nových varhan pro tuto síň. Hodně ho prý zajímalo, jaké potřebují muzikanti zákulisí, aby se v něm cítili dobře a podali na jevišti co nejlepší výkon. Prošel si také koncertní síně v Berlíně či Londýně a studoval parametry dalších slavných sálů. "Pokud se to postaví, svět bude závidět," řekl dnes houslista Bohuslav Matoušek.
Situace v Budějovicích je úplně jiná než v  Praze, pro niž tento architekt navrhl budovu Národní knihovny ve tvaru pověstné chobotnice, ale projekt se zpolitizoval a zůstal jen na papíře. V Budějovicích však Kaplický nespatřuje žádnou formální překážku, která by stála stavě koncertní síně v cestě, a ocenil velkou podporu města i kraje.
Primátor Juraj Thoma tyto momenty připodobnil k tomu, když Přemysl Otakar II. v Českých Budějovicích navrhoval obrovské náměstí v místě, kde tehdy lišky dávaly dobrou noc. Také to bylo na tehdejší měřítko velkolepé, a přitom centrum města splňuje nároky obyvatel i po 700 letech. "Kaplický píchnul prstem do místa, kde bývala vojenská kasárna - tady bude stát něco, co Budějovice zapíše na několik příštích staletí nejen do povědomí evropské hudbymilovné veřejnosti, ale i všech učebnic architektury," věří primátor.
Pozemky bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech jsou majetkem města a Sdružení PMD tam chystá nové bydlení, správní budovy, služby i náměstí. Nová koncertní síň by měla sloužit i kongresům, centrum bude vybaveno kavárnami a restauracemi, obchody a parkovištěm. Člen společnosti Vladimír Kostka zatím náklady odhadl na jednu až 1,5 miliardy korun. Společnost na to chce získat získat z Bruselu a dalších zdrojů. Pokud vše půjde hladce, mohlo by se začít stavět na jaře roku 2010.
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Velmi pekne
tomas
12.08.08 07:08
super
petrarc
12.08.08 07:08
reakce na "tomase"
vga
12.08.08 07:43
Jan Kaplický
darijo
12.08.08 09:54
Jonatán
12.08.08 10:39
zobrazit všechny komentáře

Související články