Praha: důležitá nádraží si již developeři rozebrali

Vložil
ČTK
23.05.2008 16:35
Praha

Praha - O pražská nádraží a přilehlé pozemky je mezi developery velký zájem. Podle sdělení Českých drah jsou u všech důležitých nádraží již uzavřeny smlouvy se strategickými partnery. Ti hodlají do rozvoje drážních pozemků investovat miliardy eur, velké proměny čekají především Smíchovské, Žižkovské a Masarykovo nádraží.

    "Praha je v podstatě rozebraná, zájem o pražské železniční reality je enormní," řekl na nedávné konferenci Czech Real 2008 ředitel odboru nemovitostních projektů Českých drah Karel Tabery. Většinu projektů řeší dráhy pomocí společných podniků s partnery z řad developerských společností. Ty kromě financování nových staveb obnoví i nynější budovy drah.
    K nejzajímavějším akcím patří chystaná revitalizace Smíchovského nádraží. Tu bude financovat Sekyra Group v rámci společného podniku Smíchov Station Development. Jak uvedl výkonný ředitel firmy Leoš Anderle, hodlá Sekyra v následujících deseti až 15 letech do výstavby na Smíchově investovat až 600 milionů eur (cca 15 miliard korun).
    Na Smíchově by měla v podstatě vzniknout nová městská čtvrť s obchodní či kancelářskou plochou 400.000 metrů čtverečních. Součástí projektu jsou i byty.
    Novou čtvrť bude stavět Sekyra také v areálu žižkovského nákladového nádraží, kde hodlá investovat 500 milionů eur (12,5 miliardy Kč). Podle Taberyho je Žižkov výjimečný tím, že jde o jediný takzvaný brownfield mezi pražskými nádražími, tedy o nevyužívaný průmyslový a skladový areál, kde se železniční doprava pravděpodobně zcela zruší.
    Naopak na významu nabude Masarykovo nádraží v centru Prahy, které čekají zásadní změny. Revitalizace se ujme ING Real Estate Development. Zkrátí se například nástupiště, takže se rozšíří prostor pro odbavení cestujících. Jako náhrady se pro běžný provoz zprovozní i první dnes nevyužívaná poštovní kolej. V první fázi se rekonstrukce dočká zchátralá výpravní budova.
    Zároveň na "Masaryčce" vznikne lukrativní parcela, kterou hodlají dráhy s ING získat zrušením zpustlého kolejiště podél ulice Na Florenci. "Není to ale jednoduché k řešení," upozornil Tabery. Zrušení byť nevyužívané koleje trvá ve správním řízení až 1,5 roku.
    V plánech revitalizace Masarykova nádraží je i jedna rarita. V prázdných budovách starého depa vznikne technické železniční muzeum. Paradoxně však nebude napojené na koleje, takže exponáty se sem budou muset přenášet jeřábem.
    Další projekt obnovy nádraží a výstavby komerčních prostor se chystá v Holešovicích; přípravné práce ale komplikují nevyřešené majetkové vztahy. Koleje například leží na pozemcích města, město naopak využívá drážní pozemky a výpravní budova je na pozemcích třetích osob. Situaci má vyřešit společný podnik všech zúčastněných.
    Samostatnou kapitolou je hlavní nádraží, kde má vzniknout moderní dopravně-obchodní centrum. Rekonstrukce, která by měla skončit v roce 2011 se ujala společnost Grandi Stazioni. Podle Taberyho však práci nabírají zpoždění, protože se objevily nečekané závady. "Chystají se dodatky ke smlouvě, aby se zlepšilo smluvní postavení Českých drah," řekl Tabery.
    Kompletní přeměny se dočkají také některá mimopražská nádraží. Údajně velkolepý developerský projekt se chystá v Českých Budějovicích, obnova čeká například nádraží v Karlových Varech, Teplicích nebo Chomutově. Méně projektů je na Moravě, kde rekonstrukce v uplynulých 20 letech financoval stát.

Pražská nádraží s chystanými developerskými projekty

Nádraží
Braník
Bubny*
Dejvice
Holešovice
Krč
hlavní nádraží
Masarykovo nádraží
Smíchov
Krč
Žižkov
Horní Počernice

*bývalé pozemky SŽDC
zdroj: ČD
0 komentářů
přidat komentář

Související články