Jihomoravskými stavbami roku kampus, archiv a křižovatka

Vložil
ČTK
23.04.2008 17:40
Brno

Budova Moravského zemského archivu
Brno - Jihomoravskou stavbou roku 2007 jsou mimo jiné kampus Masarykovy univerzity, nové sídlo Moravského zemského archivu a brněnská mimoúrovňová křižovatka Hlinky. Usnesla se na tom porota soutěže Stavba Jihomoravského kraje. O titul bojovalo 39 objektů v sedmi kategoriích.
    Nejdražší stavbou mezi vítězi je mimoúrovňová křižovatka Hlinky, součást takzvaného velkého městského okruhu a jedna z největších dopravních staveb v  Brně. Stavební firmy na křižovatce za 2,5 miliardy pracovaly několik let.
    To Moravský zemský archiv usiloval o vybudování nového sídla dokonce desítky let. Od loňska ho má, stál skoro 700 milionů korun a nyní se dočkal i  ocenění od architektů. Stavba má podle porotců význam nejen pro Brno, ale pro celou republiku, navíc architekti budovy dobře zvládli hi-tech styl.
Kampus Masarykovy univerzity v Bohunicích
    Stejné zdůvodnění se týká kampusu Masarykovy univerzity, který se postupně staví hned naproti archivu. Patří k největším investicím do českého školství, celkem přijde zhruba na 5,5 miliardy korun. Porota ocenila takzvanou modrou etapu za 1,5 miliardy, která zahrnuje 12 objektů včetně pavilonu biomodelů a centrální knihovny.
    Jiná etapa univerzitního kampusu usilovala o bronzovou destičku pro vítěze už loni, v konkurenci odbavovací haly na letišti v Brně-Tuřanech, brněnského centrálního náměstí Svobody či golfového hřiště v Jinačovicích ale neuspěla. Letos se porotcům takzvané Modrá etapa líbila víc než třeba brněnský technologický inkubátor II., administrativní centrum Brno Business Park nebo zrekonstruované sídlo antimonopolního úřadu.
    Staveb z krajského města je každý rok většina, mimobrněnských se ale letos přihlásilo víc než v minulých letech, asi desítka. Uspěla kanalizační síť v Těšanech na Brněnsku a nový pavilon Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici. Letos navíc na rozdíl od předchozích ročníků soutěží i pět staveb, které sice postavily jihomoravské firmy, ale mimo území kraje. Všech pět přihlášených objektů dostalo čestné uznání.
    Projekty do soutěže mohli přihlašovat stavební firmy, investoři i jednotlivci. Své kandidáty nominoval i  brněnský magistrát. Celkově je podle pořadatelů zájem o soutěž větší než v  minulých ročnících, kdy odborníci vybírali ze tří desítek staveb.
0 komentářů
přidat komentář

Související články