NK a magistrát se přou, kdo má rozhodnout o knihovně na Letné

Zdroj
Michal Burian, Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
22.04.2008 20:00
Praha

Praha - Národní knihovna (NK) se pře s pražským magistrátem o  to, kdo má rozhodnout o nové budově knihovny na Letné. Mluvčí NK Kateřina Nováková dnes ČTK řekla, že tíha rozhodnutí leží na bedrech ministerstva kultury a hlavního města. Magistrát se ale domnívá, že nejprve by měl rozhodnout Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Šéf ÚOHS Martin Pecina v dnešním Právu uvedl, že úřadu nepřísluší posuzovat architektonickou soutěž, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů.
    Podle mluvčí knihovny z  Pecinova vyjádření vyplývá, že ÚOHS projekt novostavby NK na Letné "nepohřbí". "Tíha rozhodnutí tedy stále leží na bedrech ministerstva kultury a hlavního města Prahy," řekla ČTK. Dodala, že věcné důvody, pro které by mohl být projekt smeten se stolu, neexistují.
    Server Euro.cz dnes ovšem uvedl, že podle nového expertního posudku vedoucího katedry mezinárodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Pavla Šturmy soutěž na novou budovu Národní knihovny na Letné neproběhla v souladu se zákonem. O posudek prý požádal ÚOHS už v březnu, chtěl, aby odborníci posoudili soutěž z hlediska mezinárodního práva.
    Národní knihovna se podle serveru při organizaci soutěže spoléhala na výjimku ze zákona o veřejných zakázkách. Na základě této výjimky se zákon neuplatní v případech soutěží, které probíhají v  souladu s pravidly mezinárodní organizace, jakými jsou podle názoru Národní knihovny i pravidla Mezinárodní unie architektů (UIA), uvedl server.
    Z expertního posudku Pavla Šturmy ale podle serveru vyplývá, že pravidla Mezinárodní unie architektů za pravidla mezinárodní organizace považovat nelze, tudíž Národní knihovna nemohla využít výjimku, aby se vymanila z aplikace zákona o zadávání veřejných zakázek.
    Ředitel NK Vlastimil Ježek dnes Radiožurnálu řekl, že se projektu architekta Jana Kaplického nechce vzdát. Pokud jsou pražští zastupitelé proti výstavbě blobu na Letné, měli by to jasně říci a navrhnout alternativní umístění, dodal.
    Město Praha ale nyní dává od plánované výstavby nové budovy Národní knihovny na Letné ruce pryč. "Praha v  tuto chvíli nemá s Národní knihovnou nic společného. Odpovědnost za posouzení neregulérnosti soutěže musí mít antimonopolní úřad," sdělil dnes ČTK primátor Pavel Bém (ODS).
    Pokud vydá kladné stanovisko k výstavbě, bude na ministerstvu kultury, zda na stavbu dá peníze, nebo ne. Pokud vláda řekne "ano", bude podle Béma na Národní knihovně, zda má být budova na původně schválených pozemcích na Letné, nebo na jiných.
    Kaplický umístil objekt i na sousední parcely, byla by nutná změna územního plánu. "Když Národní knihovna řekne: nové pozemky, pak bude jednat zastupitelstvo," podotkl Bém. Výhledově by se to podle něho mohlo případně odehrát spíše až příští rok než letos.
    Zastupitelé rozhodli o prodeji některých pozemků knihovně za sníženou cenu už dříve, knihovna ale dosud nepodepsala ani předběžnou kupní smlouvu. V  usnesení se píše, že knihovna by pozemky získala, pokud bude mít do konce letošního roku stavební povolení a doloží financování stavby. Otazníky vzbuzuje výklad části verdiktu zastupitelů o současné tramvajové smyčce, konkrétně o tom, kdo ponese náklady na její přemístění. Již nyní je ale jasné, že knihovna do konce roku podmínky města nesplní.
    Přestože není jasné, zda bude bude knihovna na Letné stát, rozhodli se příznivci Kaplického návrhu vyhlásit na novou budovu knihovny národní sbírku. Kdy by se se sbírkou začalo, není zatím jasné. Podle serveru Týden.cz by byly vybrané peníze použity na studii proveditelnosti, která zatím chybí.
    V souvislosti se sbírkou manželka Kaplického Eliška Fuchsová ČTK řekla, že plánují v blízké době přenést model knihovny, který je vystaven v Klementinu, do veřejně přístupných prostor.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pilát Pecina
Milan Drbálek
22.04.08 11:34
Co pak s Kaplickym ?
takycynik
23.04.08 07:35
zobrazit všechny komentáře

Související články