Plzeň osloví kvůli divadlu pět ateliérů, opozice chce soutěž

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
10.04.2008 20:35
Plzeň

Plzeň - Plzeň osloví pětici renomovaných evropských ateliérů, aby zhotovily architektonickou studii na stavbu nového divadla za 300 milionů korun. Návrh prosadilo na dnešním zastupitelstvu vedení města i přesto, že část opozičních zastupitelů požadovala vypsání architektonické soutěže. Podle rozhodnutí zastupitelstva tak město osloví jen ty ateliéry, které mají za sebou realizaci plnohodnotné divadelní budovy. Cena každé studie má být do milionu korun.

    Oslovením pouze pěti vybraných ateliérů má město šanci získat kvalitní návrh v požadované ceně a termínu, uvedla náměstkyně primátora Marcela Krejsová (ODS). Připomněla, že Plzeň zatím neměla velký úspěch s veřejnými architektonickými soutěžemi. Vítězné návrhy soutěže na nové kašny na náměstí, pomník generála Pattona nebo na novou budovu místo zbouraného domu U Zvonu vyvolaly vždy vzrušenou diskusi u veřejnosti i v zastupitelstvu; žádná tato stavba nestojí, kašny by se ale měly nakonec realizovat.
    "Pokud by se na novou divadelní budovu vypisovala veřejná architektonická soutěž, celá věc by se značně protáhla a konečná cena vítězného projektu by mohla být tak vysoká, že se nakonec nenajdou finance ani vůle," obává se Krejsová. Město má na novou budovu dát 200 milionů, od krajského úřadu má přislíbeno 100 milionů korun.
    "O stavbě nového divadla se už mluví šest nebo sedm let, soutěž už se mohla vypsat dávno," řekl ČTK zastupitel opoziční ČSSD Miroslav Brabec. Sociální demokraté sice nové divadlo chtějí, požadují širokou soutěž, které by se mohly zúčastnit i oslovené ateliéry. "Osobně se domnívám, že pokud je u čehokoliv paní náměstkyně Krejsová, dopadne to špatně," tvrdí Brabec. Také opoziční zastupitel Miroslav Zábranský z Plzeňské aliance požadoval veřejnou soutěž. Česko je podle něj kvůli problémům se stavbou nové knihovny v Praze na černé architektonické listině a pokud se Plzeň chce stát v roce 2015 evropským městem kultury, měla by kvůli nové budově vypsat řádnou soutěž.
    Město chce mít moderní divadlo místo současného zcela nevyhovujícího Komorního divadla postavené zhruba za pět let. Ateliéry, které osloví, jsou z Anglie, Portugalska, Rakouska, Německa a Česka. Nové divadlo má mít hlavní sál pro 500 diváků, počítá se i s variabilní studiovou scénou pro dalších 200 lidí. Součástí budovy mají být i výstavní prostory, kóje, orchestřiště pro 75 muzikantů, zkušebna orchestru, zkušebna baletního souboru a prostory pro alternativní divadlo, které by nabídlo moderní dramatizace.
    Komorní divadlo je součástí městského Divadla J.K. Tyla.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Docela by mne zajímalo...
Martin Rosa
10.04.08 09:14
odpověď
Milan
11.04.08 07:05
zobrazit všechny komentáře

Související články