Století od úmrtí mecenáše Hlávky připomíná výstava a mince

Zdroj
Jiří Janda
Vložil
ČTK
11.03.2008 11:10
Praha

Praha - Století, jež právě dnes uplynulo od úmrtí architekta a mecenáše Josefa Hlávky, připomíná nová výstava v Lobkovickém paláci v Praze. Výstavu uspořádalo Národní muzeum, Česká národní banka současně vydala k této příležitosti novou stříbrnou pamětní minci v nominální hodnotě 200 korun. Program výstavy i novou minci dnes zástupci muzea a banky v Praze představili novinářům.
    "Hlávkova osobnost je výjimečná zejména z toho hlediska, že v  sobě shrnovala mnohé aktivity - umělce, architekta, organizátora vědy, mecenáše, praktického stavitele a podnikatele. Já myslím, že to je skutečně ojedinělé, a myslím si, že je právě symptomatické pro tuto dobu, že tuto mnohostrannost může ocenit," řekl ČTK Václav Pavlíček, předseda správní rady a prezidia Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových. Nadace dosud spravuje Hlávkovu pozůstalost a přispívá k rozvoji vědy a umění.
    "Současná mediální pozornost ukazuje, že lze jeho osobnost připomenout a že společnost na to slyší, to je velmi důležitý symptom," konstatoval Pavlíček. Činnost nadace byla výrazně omezena za druhé světové války nacisty i později komunistickým režimem.
    "Fakt je ten, že teprve po listopadu (1989) mohla Hlávkova nadace zase plně obnovit svou činnost a tím připomenout Hlávkovo jméno," dodal Pavlíček. Přesto nadace zřejmě nevratně přišla o velkou část majetku, o nějž ji komunistický režim připravil.
    Nadace k příležitosti jubilea věnovala Národnímu muzeu bronzovou bustu Josefa Hlávky, který kdysi patřil mezi zakladatele této instituce. Návštěvníci muzea bustu, kterou v roce 1901 vytvořil sochař Josef Václav Myslbek, uvidí ve střední hale muzea.
    Výstava nazvaná Portae vitae Josefa Hlávky - stoletý odkaz mecenáše v Lobkovickém paláci potrvá do 27. července. Výstava připomene osud mecenáše i to, jakým způsobem zasáhl do řady různých oborů.
    Informace o projektech, které Hlávkova ke 100. výročí úmrtí svého mecenáše letos zorganizovala, jsou uvedeny na internetové stránce www.hlavka-jubilejni-rok.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články