Petice za novou Národní knihovnu má již 12.000 podpisů

Vložil
ČTK
05.03.2008 22:00
Praha

Praha - Pod petici na podporu výstavby nové budovy Národní knihovny (NK) dle vítězného návrhu Jana Kaplického se již podepsalo 12.000 lidí. ČTK to dnes řekl jeden z organizátorů petice, výtvarník Jiří Černický. Spolu s  dalšími členy petičního výboru měl dnes také schůzku s primátorem Pavlem Bémem. Případná výstavba knihovny nyní čeká kromě jiného na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
    Na této skutečnosti, kterou Bém tlumočil petičnímu výboru, se minulý týden shodl i tým Národní knihovna. Ten se čtyři měsíce možností stavby knihovny zabýval. Dvě poradní skupiny, památkářská a architektonická, na konci jednání již neviděly překážky v přípravě stavby, třetí skupina tvořená právníky však neměla jednoznačný závěr.
    Proto se náměstek ministra kultury František Mikeš a člen týmu NK obrátil na ÚOHS, aby úřad rozhodl, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku. Primátor dnes organizátorům petice ale zmiňoval i otázku financí. Obával se, že bude drahá, náklady dosáhnou přibližně poloviny ročního rozpočtu ministerstva kultury, které musí vynakládat prostředky i pro jiné instituce, řekl ČTK Černický.
    Dokud neexistuje studie proveditelnosti stavby, nejsou přesné náklady na knihovnu známé. Mluvilo se o  dvou až pěti miliardách korun.
    Premiér Mirek Topolánek na podzim uvedl, že stavba nové budovy NK není mezi prioritami vlády a na rozdíl od rekonstrukce Národního muzea a hlavního sídla NK Klementina na ni stát nemá peníze. Státní rozpočet přesto letos s prostředky na stavbu počítá. Program Podpora péče o  národní kulturní poklad zahrnuje vedle výdajů na opravu Klementina i peníze na novostavbu - letos je to 219 milionů korun. Ministerstvo kultury je však uvolní pouze tehdy, splní-li investor, jímž je NK jako jeho příspěvková organizace, jisté podmínky - třeba vyřeší situaci s pozemkem. Pokud ne, ministerstvo je využije jinak.
    Kolem zamýšlené stavby knihovny vzniklo více petic a iniciativ. Krátce po vzniku zmíněné petici architektů, umělců a pedagogů z  těchto oborů se objevila další organizovaná zástupci pražského divadla Ta Fantastika. Ti si knihovnu od Kaplického přejí, ale ne na Letné. V únoru předali na ministerstvo kultury petici studenti, kteří požadují, aby po případné dostavbě nové budovy přešlo nynější hlavní sídlo NK Klementinum do správy Karlovy univerzity. Petici podle pořadatelů podepsalo téměř tisíc lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články