NKÚ se nebude zabývat soutěží na návrh Národní knihovny

Vložil
ČTK
28.02.2008 13:20
Praha

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se nebude v letošním roce zabývat kontrolou čerpání peněz na projekt výstavby nové budovy Národní knihovny. Kontrola by podle úřadu nesplnila předpokládaný účel. NKÚ však nevylučuje, že v budoucnu takovou kontrolní akci uskuteční. Na dnešním jednání sněmovního kontrolního výboru o tom poslance informoval předseda výboru Vladimír Koníček.
    Právě kontrolní výbor podal v polovině loňského listopadu podnět NKÚ, aby se soutěží zabýval. Podnět byl reakcí na dopis, který prostřednictvím advokátní kanceláře rozeslalo architektonické studio HŠH architekti. To skončilo v soutěži na stavbu nové budovy Národní knihovny jako třetí a patří ke kritikům soutěže, kteří poukazují na její neregulérnost.
    Stát na knihovnu vyčlenil zatím dohromady téměř 1,8 miliardy korun. Pro letošní rok je to 219 milionů korun. Zda se peníze budou čerpat, stále není zřejmé, neboť není vůbec jasné, zda se bude stavět. Ve středu měl tým Národní knihovna složený ze zástupců Prahy a státu po čtyřměsíčním jednání vynést své rozhodnutí, jak s návrhem knihovny dál. Zatím tak ale neučinil, neboť čeká na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
    Na něj se obrátil náměstek ministra kultury a člen týmu František Mikeš proto, že právníci, kteří týmu radili, nedali jasné stanovisko. ÚOHS by měl říci, zda je možné na základě výsledků architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku. Soutěž vypsaná podle pravidel Mezinárodní unie architektů totiž vítězi zaručuje realizaci jeho návrhu a Kaplický by tak měl vyhrát i zmíněnou zakázku - právníci si nejsou jistí, zda je to podle českých zákonů možné.
    Kaplický je již průtahy kolem přípravy stavby rozladěn, ve středu uvedl, že jeho právníci jsou připraveni podat na Prahu žalobu k mezinárodnímu soudu. Hlavní město se proti jeho výroku ohradilo. Uvádí, že soutěž vypsala knihovna, nikoli Praha, v  případě stavby půjde o peníze státu, takže o realizaci musí rozhodovat stát, nikoli Praha. Kaplický se však domnívá, že město Praha je ten, kdo projekt zdržuje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články