Archeologové vykopali další část dávného Jeruzaléma

Vložil
ČTK
06.12.2007 10:50
Izrael

Jeruzalém

Jeruzalém - Izraelští archeologové vykopali zeď ležící mimo dávné hranice Jeruzaléma. Dokázali tak, že město vybudované biblickým králem Davidem mohlo být mnohem větší, než se původně myslelo, oznámila dnes agentura Reuters.
Izraelský úřad pro starověké památky předpokládá, že pět metrů vysoká zeď byla částí dvoupodlažní stavby zničené v roce 70 našeho letopočtu, kdy Jeruzalém vydrancovali Římané a zničili druhý židovský chrám, který vybudoval král Herodes.
"Podle našich zjištění dávný Jeruzalém byl mnohem větší, než se původně myslelo," řekl na tiskové konferenci uspořádané v blízkosti místa archeologického nálezu Doron Ben-Ami z památkového úřadu.
Ben-Ami předpokládá, že stavba mohla být součástí paláce patřícího mezopotamské královně Heleně, která v prvním století našeho letopočtu konvertovala k judaismu, opustila své království na území dnešního Iráku a usadila se v Jeruzalémě.
Zeď archeologové objevili pod parkovištěm asi 300 metrů od oblasti, které židé říkají Chrámová hora a muslimové Harám aš-Šaríf. "Víme, že stavbu nezničil požár, ale její kamenné zdi byly úmyslně rozebrány," řekl Ben-Ami. Při vykopávkách objevili archeologové artefakty z raného islámského, byzantského a helénského období, stejně jako z prvního a druhého chrámového období.
0 komentářů
přidat komentář

Související články