Výstava AmP Arquitectos, Teneriffe / Ve znamení vulkánu

Galerie Jaroslava Fragnera, 18.12.2007-27.1.2008

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
17.11.2007 01:50
Přednášky

AMP arquitectos

přednáška: v pondělí 17. prosince v 18 hod. v institutu cervantes
zahájení výstavy: v pondělí 17. prosince v 19:30 hod. v gjf
pořadatelé: amp arquitectos, galerie jaroslava fragnera
koncepce: amp arquitectos, galerie jaroslava fragnera



Již před deseti lety se studio AmP Arquitectos z  Teneriffe, vedené architekty Felipe Artengo Rufino a José Pastrana (spolu s jejich bývalým partnerem Fernando Menise - dnes představitelem Menis Arquitectos), etablovalo a získalo velký ohlas dalece přesahující hranice rodnéhgo Španělska. Do povědomí se dostali stavbou vládní budovy na Kanárských ostrovech. Jejich tvorba je založena na propojení kreativity, tradice vycházející z prostředí Kanárských ostrovů, sochařského přístupu k architektuře a využívání designových prvků v kombinaci s místními materiály. Svoji tvorbou reagují na prostor, ve kterém žijí, kde navrhují.

Výstava se zaměřuje především na nedávno dokončený projekt atletického stadionu v Tenerife. Svým vzhledem obřího kamenného náspu, zasazeného do předměstského kontextu, představuje mistrovský kus moderní high-tech architektury. Dvě obytné věže v Aňaze (2007), které už se stihly zapsat do podvědomí místních obyvatel, jsou příkladem neobvyklého přístupu k nájemním domům ve Španělsku. Díky jemně prohnutému tvaru a různě velkým oknům nepravidelně rozsázeným po fasádě, působí spíš jako obří betonové sochy. Mezi další projekty patří soudní dvůr v Santa Cruz (2007), nástavba budovy Cabildo (2007) a škola v Orotawě (2005). Soutěžní projekt přístavu v Los Cristianos (2007) ilustruje citlivý přístup Felipa Artengo Rufina a José Pastrana k městské architektuře. Komfortně mění oblast, kde se setkává moře s městem, na oblast přívětivou pro její obyvatele i turisty. Základní principy tvorby AmP vnímají prostor jako směs geologických a klimatických sil, průmyslu, zemědělských a městských přežitků a sociálních a kulturních vlivů.

Blízký přístup k okolnímu prostředí a způsoby jeho zpracování dovolují Felipe Artengo Rufinovi a José Pastranovi vytvářet architekturu přímo na míru lokalitě. Krajinná rozmanitost ostrova, na kterém převládá především světlo, má silný vliv na jejich design. Zároveň je pro tvorbu AmP podstatný také "časový efekt". Proces zrání jejich nejoblíbenějších materiálů - betonu, kamene a dřeva - navazuje na přírodní změny. Zdůrazňuje sílu architektury. Formální a strukturální vzhled se tak působením času stává ještě samozřejmější
0 komentářů
přidat komentář