Výtvarnice Klímová představuje v Brně vily z dob normalizace

Vložil
ČTK
05.06.2007 13:15
Brno

Brno - Vily postavené za normalizace představuje poslední laureátka Chalupeckého ceny Barbora Klímová na výstavě, která dnes začíná v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Expozice zahrnuje fotografie, projektovou dokumentaci, ale i rozhovory se stavebníky a majiteli. Klímovou, která se věnuje především konceptuálnímu umění, inspirovala loňská hojně navštěvovaná výstava Slavné brněnské vily v Domě umění, jejíž autoři se zcela vyhnuli právě 70. a 80. letům minulého století.

"Podvědomě jsem věděla, že přece musí existovat nějaká normalizační vila, a tak jsem se ji snažila najít," řekla dnes ČTK Klímová. Stavby vybudované v časech úpadku architektury hledala sama v brněnských rezidenčních čtvrtích. "Výběr je v podstatě náhodný, zastoupené vily se mi podařilo najít a majitelé byli ochotní se o tom domě bavit," dodala.
Právě výpovědi majitelů považuje kurátor František Kowolowski za cennou součást výstavy, jejímž prostřednictvím se architektura uvádí do kontextu doby. "Jsou to názory na tehdejší stavitelství, informace o tehdejších možnostech a překážkách," řekl kurátor. Klímová připomněla, že v 70. a 80. letech byli majitelé nově vyrůstajících vil většinou také stavebníky, domy budovali vlastníma rukama.
Výtvarnice tvrdí, že výstava nechce být výsměchem či znevážením normalizačního stavitelství. "Architekturu 70. a 80. let považuju za hrozně důležitou. Je to prostředí, v němž jsme vyrůstali. Mám k tomu až mateřský vztah, vlastně se mě i dotklo, že to na té původní výstavě nebylo. Cítila jsem až občanskou povinnost to doplnit," uvedla. Zároveň upozorňuje, že expozici v Domě pánů z Kunštátu nelze považovat za odbornou architektonickou výstavu, má spíše rysy osobního dokumentu.
Výstava nazvaná Slavné brněnské vily II potrvá do 29. června. Každou středu galerie nabízí volný vstup.
0 komentářů
přidat komentář

Související články