Památkáři získali po létech sporů do své péče zámeček Belvedere

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.05.2007 14:45
Hradec Králové

Valtice (Břeclavsko) - Po devíti letech soudních tahanic získali památkáři v uplynulých týdnech do své péče zámeček Belvedere v  Lednicko-valtickém areálu. Objekt měl v nájmu podnikatel, který jim jej odmítal vydat. Nakonec musel být objekt soudně vyklizen. Do tří let by se měl změnit v  kongresové centrum určené k pořádání odborných i společenských akcí, řekl dnes ČTK ředitel brněnského památkového ústavu Petr Kroupa.
    Zámeček je jedním z nejzanedbanějších historických objektů Lednicko-valtického areálu. Budovu získali památkáři před mnoha lety od Akademie věd ČR. Dostali jej s nájemníkem - podnikatelem, který chtěl zámeček využívat k různým prezentacím. Soudy sice rozhodly, že nájemník musí odejít, podnikatel na to ale nedbal.
    "Tento objekt je dost velký na to, aby v něm vznikly jednací sály a dostatečné ubytovací kapacity. Lednicko-valtický areál je k pořádání různých kongresů ideální," uvedl ředitel.
    Belveder vznikl v roce 1802. V  Lednicko-valtickém areálu, který se rozkládá na více než 200 kilometrech čtverečních, patřil k odpočinkovým místům. Využívali jej majitelé panství při vyjížďkách z lednického zámku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
PODNIKATEL A NIČITEL
stalker x
30.05.07 03:54
zobrazit všechny komentáře

Související články