Výstava zahájí sérii akcí k zápisu Telče na seznam UNESCO

Vložil
ČTK
10.05.2007 12:35
Benešov

Telč (Jihlavsko) - Putovní výstava fotografií Poznej světové dědictví UNESCO odstartuje v pondělí v Telči na Jihlavsku sérii akcí, jimiž si město bude po celý rok připomínat zapsání svých památek na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Telč byla na seznam zapsána v roce 1992 společně s Prahou a Českým Krumlovem.
    "Pro Telč je to obrovská prestiž, věřím, že změny k lepšímu poznávají všichni návštěvníci města," řekla dnes novinářům místostarostka Telče Hana Müllerová. Zapsání na seznam podle ní výrazně zvýšilo počet turistů, kteří zavítali do Telče, město bylo úspěšné při čerpání peněz z nejrůznějších dotací, a to nejen na opravy památek. "Návštěvnost se sleduje obtížně, podle posledních marketingových průzkumů však přijede do města ročně kolem 400.000 turistů, což je podstatně víc než před 15 lety," dodala Müllerová.
    Historický mezník připomene také vystoupení folklorních souborů z měst s památkami UNESCO na Vysočině. Lidé zhlédnou 26. května na náměstí Zachariáše z Hradce soubory z Telče, Třebíče a Žďáru nad Sázavou, přijedou také umělci ze slovenského partnerského města Šala.
    V poslední květnový den se v Telči uskuteční pokus o zápis do české knihy rekordů v navlékání korálkových náhrdelníků. "K myšlence pokusu o rekord přispělo nedávné prohlášení telčského zámku za nejpohádkovější zámek v Česku," uvedla mluvčí radnice Věra Peichlová. Pokus budou sledovat zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den.
    Zapsání na seznam UNESCO bude v průběhu roku v Telči připomínat i řada dalších tradičních akcí. Patří mezi ně například Mezinárodní festival filmů o umění Arts&film 2007, Francouzsko-česká hudební akademie, festival Prázdniny v Telči a další akce.
    Městská památková rezervace v  Telči byla společně s Prahou a Českým Krumlovem zapsána na seznam UNESCO 13. prosince 1992. Po posledním zasedání Výboru světového dědictví figuruje na seznamu celkem 830 míst. Z toho je 644 kulturních, 162 přírodních a 24 kombinovaných lokalit ve 138 státech světa. Česko je na seznamu zastoupeno 12 památkami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články