Bienále Industriální stopy: konference na téma Průmyslové dědictví

Zdroj
Výzkumné centrum průmyslového dědictví
Vložil
Tisková zpráva
19.04.2007 07:40
Praha, 18. dubna - Odborná konference s titulem Průmyslové dědictví kulturním potenciálem udržitelného rozvoje bude jedním ze základních programových kamenů 4. ročníku mezinárodního bienále Industriální stopy. Konference bude probíhat ve dnech 19. až 20. září 2007 v prostorách haly Staré čistírny odpadních vod Ekotechnického muzea v Praze. Konferenci, které se zúčastní na 150 předních odborníků a zájemců z České republiky i zahraničí, otevře přednáškou na téma "Meanings and metaphors: immortalising the great age of industry" (Významy a metafory: zvěčnění zlaté průmyslové éry) Sir Neil Cossons, průkopník oboru působící ve vlivné britské organizaci English Heritage. Stejnou instituci bude reprezentovat také vedoucí oddělení industriální archeologie Keith Falconer. "Je skvělé, že tito dva znalci se světovým renomé přijedou do Prahy přednášet v době, kdy registrujeme nesmírný zájem o industriální stavby u laické veřejnosti, mezi architekty i developery," říká Benjamin Fragner, ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT, které je spolupořadatelem Industriálních stop (www.industrialnistopy.cz).

Program konference je členěn do čtyř tematických bloků s přednáškami, přihlášenými příspěvky a prezentacemi. Organizátoři skladbou mluvčích i témat reflektují aktuální otázky, jako jsou smysl záchrany průmyslového dědictví, udržitelný rozvoj sídel a krajiny, nové role a využití průmyslových staveb či úloha státních a soukromých institucí v tomto procesu. Oficiálními jazyky konference jsou čeština a angličtina. Simultánní překlad konference bude zajištěn.

Pro účastníky konference a částečně i pro širokou veřejnost jsou připraveny exkurze po Praze, Kladně a Liberecku. Pořadatelé rovněž nabízejí dvoudenní fakultativní cestu do Ostravy spojenou se samostatnou konferencí a návštěvami ukázek průmyslového dědictví. Přihlašovací formuláře jsou k dispozici na adrese www.industrialnistopy.s-m-art.com. Termín pro podání přihlášek je 31. červenec, účastnický poplatek na oba dny konference činí 1.785 Kč.

 "K ambicím bienále patří mapování situace průmyslového dědictví nejen v jednom místě. Chceme ukázat situaci v celé České republice a představit ji v kontextu obdobných snah ve světě. Proto letos předpokládáme významnou účast zahraničních hostů a důraz na prezentování zahraničních příkladů. Tato zkušenost je i důležitým motivem proměny vztahu veřejnosti k tématu průmyslového dědictví, které je živé a naléhavé právě také ve městech, která se v roce 2007 do projektu zapojují," vysvětluje Benjamin Fragner důvod, proč se Bienále letos kromě Prahy a Kladna rozšířilo ještě do Liberce a Ostravy.

Účastníci konference získají mimo jiné nový a v mnoha ohledech unikátní pohled na stav české průmyslové architektury. Industriální dědictví je na Bienále představováno nejen jako potenciál pro komerční využití (development), ale rovněž jako prostor pro sebereflexi a místo realizace nových uměleckých forem.

Teze hlavních bloků konference:

  • Proměna hodnotových kritérií: kultura, ekonomika a politika. Areály a objekty zaniklého průmyslu jako krystalizační místa urbanizace, udržitelného rozvoje sídel a krajiny (shoda i konflikt zájmů různých profesí).
  • Smysl a váha institucí (vládních, nevládních, vysokých škol, zájmových skupin), jejich role a limity při identifikaci, vyhodnocení, novém využití /adaptive re-use/ a prosazení záchrany průmyslového dědictví.
  • Integrace v rámci Evropské unie - propojení kulturních industriálních cest. (Kompatibilita evidence a vyhodnocování objektů průmyslového dědictví jako cílů alternativní turistiky; informační systémy a databáze pro vznikající projekty.)
  • Průmyslové dědictví prostorem k sebereflexi, místem pro tvorbu a nový umělecký zážitek.
Až do 15. května 2007 se mohou hlásit i zájemci o aktivní účast na konferenci. Anotace příspěvků v rozsahu do 200 slov je třeba zaslat na adresu fragner@vc.cvut.cz, zároveň je nutné vyplnit přihlášku na internetových stránkách. Podrobnosti jsou k dispozici na www.industrialnistopy.cz.



Bienále Industriální stopy představuje cyklus konferencí, výstav a kulturních akcí, které se věnují možnostem a úskalí konverze industriálních objektů a cest nového využití brownfieldů. Od svého prvního ročníku v roce 2001 je bienále živou platformou pro výměnu názorů mezi lidmi různých profesí a zároveň popularizuje téma industriální architektury a jejího využití mezi nejširší veřejností. Setkávají se zde odborníci z České republiky i ze zahraničí. Vysokoškolští pedagogové, architekti, urbanisté, památkáři, zástupci státní správy i odborných firem. Svou přítomností zasahují do diskuzí také zástupci uměleckých profesí jako scénografové nebo výtvarní umělci a hudebníci.

Cílem bienále je upozornit na místa, která zůstávají nepovšimnuta a přitom představují důležité kulturní a architektonické artefakty českého průmyslového dědictví. Populární formou se zviditelňují výsledky práce organizací a institucí, které se tomuto tématu věnují. Zároveň se daří přitáhnout pozornost k místům, jež mohou být přitažlivými turistickými cíli.

Bienále Industriální stopy pořádají v rámci oslav 300 let založení ČVUT Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT a Kolegium pro technické památky ČKAIT & ČSSI ve spolupráci s Českým národním komitétem ICOMOS, Akademií múzických umění v Praze, Agenturou pro podporu podnikání a investic Czechinvest, Národním památkovým ústavem a Národním technickým muzeem. Jednotlivé akce jsou pořádány ve spolupráci s hlavním městem Praha a statutárními městy Kladno, Liberec a Ostrava. Akci podpořil Visegradský fond. Záštitu nad 4. bienále převzali předseda Senátu České republiky a prezident Hospodářské komory České republiky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články