Západočeská univerzita postaví výzkumný a sportovní areál

Vložil
ČTK
13.12.2006 15:05
Plzeň

Plzeň - Západočeská univerzita (ZČU) podá do konce příštího roku do Bruselu žádost o dotace na vybudování centra pro výzkum a vývoj za čtyři až pět miliard korun. Sdružení vědců, škol a firem, připomínající kalifornské Silicon Valley, bude zaměřeno na informatiku a kybernetiku. Škola zároveň jedná s radnicí o výstavbě obřího sportovního areálu. Píše to dnešní Plzeňský deník.

    Pětihektarový volný pozemek vedle univerzitního areálu Zeleného trojúhelníku na Borech je z poloviny městský a zbytek vlastní soukromníci. Radnice škole pomůže při jeho scelení. Podle ekonomického náměstka primátora Vladimíra Duchka může radnice zbylé pozemky buď odkoupit, nebo je privátní majitelé mohou rozvíjet spolu s městem.
    Výzkumné centrum má dát do roku 2013 dát práci 700 doktorandům a vědeckým pracovníkům škol i firem. ZČU zpracuje šest projektů, například z oblasti bezpečnostního výzkumu a alternativní výroby elektřiny.
    Univerzita dále v úterý jednala s městem o výstavbě obřího sportovního areálu, také na Zeleném trojúhelníku, který bude sloužit i pro veřejnost. Na jeho budování by se proto měla radnice podílet. Podle rektora Josefa Průši trpí škola nedostatkem sportovišť a musí si je draze pronajímat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články