Schvalování změny územního plánu u Šantovky v Olomouci se zpozdí

Vložil
ČTK
29.01.2019 08:20
Olomouc

Olomouc - Schvalování změny územního plánu Olomouce, která má stanovit výškové limity pro nemovitosti v sousedství historického centra města, a zamezit tak chystané stavbě kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower, nabere další zpoždění. Ministerstvo kultury, v jehož čele stojí bývalý primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD), chce znovu posoudit svůj dřívější názor na připravenou změnu územního plánu. Do vyjádření ministerstva nelze materiál předložit zastupitelstvu ke schválení. Územní řízení o umístění budovy Šantovka Tower tak může v mezidobí pokračovat.


O postupu ministerstva dnes novináře informoval vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje magistrátu Marek Černý. V předchozích letech ministerstvo výškové budovy v Olomouci na pozemcích vedle památkové rezervace zakázalo. Teď chce zvážit přehodnocení svého stanoviska.

Změna územního plánu byla podle Černého veřejně projednána a je připravená. Na pozemcích v lokalitě Šantovka stanoví výškový limit budov na 23 metrů, zatímco Šantovka Tower má měřit 76 metrů. "Jeden z dotčených orgánů, kterým je ministerstvo kultury, v podstatě deklarovalo, že se bude zabývat možností přehodnocení svého stanoviska," uvedl Černý.

Ministerstvo by podle něj mělo magistrátu sdělit, zda stanovisko přehodnotilo nebo trvá na původním. "Než budeme mít tuto reakci, tak ani nemůžeme předložit změnu územního plánu zastupitelstvu," upozornil Černý, podle kterého ministerstvo problematiku změny územního plánu označilo za velmi složitou a upozornilo, že odpověď lze čekat až v dubnu.

Zástupci opozičního hnutí ProOlomouc vyzvali k urychlenému projednání změny územního plánu na únorovém zastupitelstvu. Podle ProOlomouc totiž hrozí, že investor Šantovky Tower už brzy získá potřebná povolení. "Na stavbu Šantovka Tower probíhá územní řízení. V současnosti je sice přerušené, ale v nejbližší době se očekává jeho obnovení a poté může být dle zákonných lhůt již za šest až osm týdnů vydáno územní rozhodnutí. A to by znamenalo pro Šantovku Tower definitivní zelenou. Březnové zastupitelstvo by tak již mohlo přijít pozdě," upozornilo v prohlášení ProOlomouc.

O stavbě se v Olomouci léta diskutuje. Nesouhlasí s ní památkáři a někteří odborníci, podle nichž by poškodila historické panorama města. Investor tvrdí opak a loni na podzim radnici upozornil, že město se ve smlouvě z roku 2010 zavázalo spolupracovat na projektu Šantovka. "Věřím, že jsme přesvědčili radu o tom, že náš názor je správný a věřím, že ten nekonečný příběh v nejbližší době bude mít šťastné rozuzlení," řekl dnes novinářům po jednání se zástupci městské rady a opozice Richard Morávek ze společnosti SMC Development.

Stavbu výškových budov v ochranném pásmu památkové rezervace v Olomouci před lety zakázalo ministerstvo kultury, což se promítlo v územním plánu z roku 2014. Výškovou regulaci potom zrušil soud. Změnu územního plánu zastupitelstvo loni neprojednalo a rada neschválila ani dočasnou stavební uzávěru u centra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články