V Brně vystavili část epopeje, Krnáčová slíbila trvalé řešení

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
28.05.2018 14:25
Brno


Brno - Devět největších pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy a sbírku jeho plakátů spojuje výstava, která dnes za účasti premiérů Česka a Slovenska začala na brněnském výstavišti. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) po zahájení řekla, že brzy patrně oznámí překvapivé řešení trvalého umístění celé epopeje.

"O této koncepci budeme informovat příští měsíc a myslím, že to bude překvapení pro Prahu i pana premiéra (Andreje Babiše),"
řekla novinářům Krnáčová. "Doufejme, že se nám jednou povede kolekci představit, protože to je obrovské dědictví našeho národa," uvedl Babiš.

"Měli bychom se brzy dozvědět dobrou zprávu, kde bude krásná ucelená expozice všech těchto děl, protože si myslím, že to dílo je tak monumentální, že si takový samostatný prostor zaslouží," doplnil slovenský premiér Peter Pellegrini.

Loni se hovořilo o možnosti, že nová výstavní síň pro epopej bude na Těšnově, radní dokonce rozhodli o vypsání architektonické soutěže na podobu budovy. V uplynulých dekádách politici uvažovali také o řadě dalších lokalit, třeba na Letné, Vítkově, Vyšehradě, Zbraslavi či Petříně, relativně nedávno se mluvilo také o nynějším parku na konci Revoluční ulice v Praze 1.

Brněnská výstava z Muchova díla je zpoplatněnou součástí jinak volně přístupného festivalu Re:publika ke 100. výročí Československa a 90 rokům veletržního areálu. Část epopeje tvořené obřími plátny s historickými náměty zapůjčilo do Brna právě město Praha, které zatím otázku trvalého a důstojného umístění, jaké si Mucha pro epopej přál, nevyřešilo.

Plakáty jsou ze sbírky Nadačního fondu Richarda Fuxy. "Dohromady to unikátním způsobem, poprvé a možná i naposledy, kombinuje dva světy Muchovy tvorby," řekl ČTK jeden z organizátorů Jiří Smetana z Veletrhů Brno.

Lidé výstavu najdou v pavilonu H, památkově chráněném objektu, který sice má vzduchotechniku, nikoliv ale klimatizaci. Bylo proto nutné instalovat mobilní klimatizační jednotky a také zvlhčovače vzduchu.

Výstava potrvá do konce roku. V době trvání festivalu Re:publika ji lze zhlédnout za zvýhodněné vstupné 150 korun. Poté cena stoupne na 250 korun. Pořadatelé doporučují termíny rezervovat, prohlídka se kupuje vždy na konkrétní čas, trvá 60 minut.

Největší zájem je zatím o víkendové termíny. "Během týdne potom očekáváme, že hlavně dopoledne bude zájem ze strany škol. Intenzivně komunikujeme také s touroperátory, abychom sem byli schopní dostat zahraniční turisty, kteří jezdí do Prahy a Vídně," řekl Smetana.

Mucha je rodák z Ivančic na Brněnsku. Epopej v letech 1963 až 2011 zdobila zámek v nedalekém Moravském Krumlově. V posledních letech s plátny disponuje Praha. Trvá ovšem spor o vlastnictví epopeje mezi Prahou a příbuzným malíře Johnem Muchou. Malíř spolu s mecenášem Charlesem Cranem věnoval plátna Praze s podmínkou, že je město na vlastní náklady umístí v budově vystavěné k tomuto účelu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články