Kvůli výměně střechy stadionu čeká v Jihlavě lední sporty omezení

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
12.02.2018 13:25
Jihlava

Jihlava - Kvůli plánované výměně střechy Horáckého zimního stadionu v Jihlavě čeká zřejmě příští rok omezení lední sporty včetně extraligového hokejového klubu Dukla. Od jara budou muset sportovci trénovat na jiných sportovištích, případně činnost omezit. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Podle statického posudku může sportoviště se starou střechou fungovat do srpna 2019. Město si ještě nechá vypracovat nový posudek, zda by její životnost nebylo možné o nějaký čas prodloužit.


Opravy na zimním stadionu podle náměstka primátora Vratislava Výborného (ČSSD) začnou příští rok v každém případě. Pokud statici umožní dostatečně prodloužit termín životnosti střechy, mohly by se první práce týkat například systému chlazení. "Každopádně se do zimáku musí jít," řekl. Horácký zimní stadion v Jihlavě byl otevřen v roce 1956, zastřešení má z 60. let. Vlastníkem stadionu i hokejového klubu je město.

Radnice zatím počítá s tím, že první velká investice bude do střechy stadionu. Chystá se vybrat firmu, která se postará o výběr jejího dodavatele. Podle dřívějších odhadů by nové zastřešení mohlo stát kolem 50 milionů korun. "Bohužel, tyto rozsáhlé stavební úpravy se nedají stihnout během klasické letní přestávky," řekl Popelka. Práce zřejmě zasáhnou konec extraligové sezony nebo její nový začátek. Náměstek uvedl, že kromě hokejistů Dukly chodí na stadion sportovat asi 250 dětí, hobby týmy a podobně. Pro ně bude potřeba najít místo na jiných zimních stadionech v kraji, které jsou ale hodně obsazené, nebo jejich činnost přechodně omezit.

Odhad nákladů na pronájem jiné ledové plochy, zajištění dopravy, ztráty na tržbách způsobené odlivem diváků Dukly, omezením reklamních ploch a podobně se pohybuje kolem 20 milionů Kč. Jihlava sice v sousedství Horáckého zimního stadionu postavila před pěti lety menší halu pro zimní sporty, ale veškeré zázemí mají sportovci na velkém stadionu. Proto mezi připravované investice města patří také vestavba šaten pro novější zimní halu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články