Prahu příští rok čekají investice do metra D a volby

Vložil
ČTK
27.12.2017 13:55
Praha - Hlavní město chce v příštím roce vložit nejvíce peněz do přípravy stavby nové linky metra D. V rozpočtu na to má vyhrazeno 1,72 miliardy korun. Z velkých investic bude pokračovat dostavba nové části Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV), na kterou půjde více než miliarda korun. Praha by měla také získat nové sídlo pro záchranáře, začít s úpravami Výstaviště a pokračovat v přípravě nového územního plánu. Děním v metropoli na podzim zahýbají komunální volby, ve kterých voliči vyberou nová vedení magistrátu a městských částí.


Peníze na přípravu stavby metra půjdou na výkupy pozemků a geologický průzkum. Město plánuje nejprve postavit úsek Pankrác - Olbrachtova, kde je podle vedení magistrátu nejméně problémů s výkupy pozemků. Začít stavět by se mělo v roce 2019, celá linka za 50 miliard korun by mohla stát v roce 2023. Dopravní podnik chce také vybrat partnera ze soukromého sektoru, který má pomoci při rozvoji okolí budoucích stanic i při výkupu problematických pozemků.

Příští rok by měla skončit dostavba nové vodní linky ÚČOV za 5,8 miliardy. Jde o první fázi modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát 12,65 miliardy. Dokončení stavby příští rok spolkne 1,13 miliardy. Administrativní zázemí záchranné služby by se mělo v první polovině roku začít stěhovat do nové budovy na Palmovce, na jejíž dostavbu přispěje magistrát Praze částkou 300 milionů korun.

Bude pokračovat rekonstrukce Šlechtovy restaurace ve Stromovce, její dokončení je však plánováno až na začátek roku 2019. Město dá také stovky milionů na opravy tramvajových tratí, například na Vinohradské třídě. Začít by měla rekonstrukce infrastruktury na Výstavišti.

Město bude muset vyřešit situaci kolem trojské lávky, která se nedávno zhroutila. Počítá se s umístěním provizorního mostu, aby bylo zajištěno pěší spojení ze Stromovky do zoo. V lednu chce rada schválit zakázku na opravu Libeňského mostu.

V polovině roku by měla být dokončena studie alternativní trasy poslední části Městského okruhu mezi Pelc-Tyrolkou a Balabenkou. Její vypracování prosadila Trojkoalice; ANO a ČSSD naopak prosazují stávající trasu, vedoucí z větší části pod zemí. Město už připravuje zakázku na dodavatele projektu dostavby, pokud by nakonec zvítězilo alternativní trasování, musela by se vypsat noá soutěž. Pokud se tak nestane, podle harmonogramu by už v příštím roce mohly začít průzkumné práce.

Institut plánování a rozvoje bude pokračovat v přípravě nového pražského územního plánu, který půjde na jaře do připomínkování ze strany městských částí, vlastníků pozemků a občanů. Proces projednávání návrhu plánu potrvá dva a půl roku.

Na podzim příštího roku budou lidé rozhodovat o vedení magistrátu a všech 57 městských částí na další čtyři roky. Do voleb se chce zapojit uskupení Praha Sobě, jehož hlavní tváří je poslanec, starosta Prahy 7 a člen KDU-ČSL Jan Čižinský. Kandidovat chce na základě podpisů obyvatel hlavního města, kterých hodlá nasbírat 100.000.

Od posledních voleb v roce 2014 v Praze vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. V říjnu 2015 se rozpadla, strany se ale nakonec domluvily a spolupráci obnovily. Změnilo se pouze obsazení části rady. Poslední volby vyhrálo hnutí ANO s 22 procenty. TOP 09 získala 20 procent, Trojkoalice Zelených, KDU-ČSL a STAN měla 11,2 procenta, ODS 11 procent, ČSSD 10,4 procenta a Piráti 5,3 procenta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články