Studie doporučila do bývalé věznice v Uh. Hradišti muzeum i soud

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
08.12.2017 08:00
Uherské Hradiště - Studie o využití areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti dp něj doporučila umístit Muzeum totality, okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační službu. ČTK to dnes řekl Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který veřejnou zakázku na vypracování studie vypsal.


Již dříve bylo jasné, že část areálu věznice, známé hlavně krutými metodami vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech, získá Muzeum totality. Studie měla navrhnout využití objektu také dalšími státními institucemi. Převod areálu bývalé věznice na ÚZSVM soud schválil ke konci loňského roku.

Doporučená varianta se "jeví jako vhodné řešení, které koriguje akutně provozně nevyhovující stav stávajících prostor okresního soudu, naplňuje budovu smysluplnou kombinací spolupracujících institucí, objekt využívá důstojně a vytváří příslib ´živé památky´." Vyžaduje však přístavbu.

Studie hodnotila deset variant využití areálu a rozmístění státních institucí ve městě, detailně rozpracovala tři varianty, které vyšly z hodnocení nejlépe. Za nejefektivnější označila zpracovatelská společnost Ateliér Velehradský variantu, kdy by v objektu byly kromě muzea i Státní pozemkový úřad, katastrální úřad a ÚZSVM. Třetí varianta počítala s umístěním muzea a Moravského zemského archivu. Zpracovatelé ji nepovažují za příliš vhodnou, zejména kvůli využívání historické budovy s veřejným potenciálem v centru města pro archivnictví.

Podle ÚZSVM by se nyní mělo vyslovit Uherské Hradiště a Zlínský kraj, jakou částkou se budou podílet na vybudování Muzea totality. "Následně ministerstvo kultury sdělí způsob krytí případného rozdílu. Poté bude o jednotlivých variantách jednat Regionální dislokační komise, která doporučí optimální rozmístění státních institucí v Uherském Hradišti," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) dnes ČTK řekl, že vítá posun v dané věci. "Je to také výsledek dlouhodobého tlaku na stát," uvedl. Město se přiklání k variantě, v níž by ve věznici sídlil také soud. Otázkou financování se bude město podle Blahy brzy společně s krajem a ministerstvem kultury zabývat. Na město zřejmě připadne úprava veřejných prostor v okolí věznice. Studií se zabývá i Zlínský kraj. "Studii jsme obdrželi v úterý a v současné době pracujeme na stanovisku," řekla ČTK mluvčí kraje Renata Janečková.

Muzeum totality obsadí v bývalé věznici asi čtvrtinu prostor. Ve třech podlažích zabere asi 2000 metrů čtverečních. Jde o části objektu, kde se nachází kaple, samotky a přilehlé chodby s místnostmi. V objektu vzniknou dvě stálé expozice, Muzeum totalitních režimů věnované historii věznice a Železná opona zobrazující komunistickou propagandu. Expozice ve věznici připraví Moravské zemské muzeum a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Dohodu o rozsahu prostor pro Muzeum totality schválilo město, Zlínský kraj, ministerstvo kultury a okresní soud. Loňské memorandum o spolupráci ve věci budoucího využití věznice podepsala i ministerstva financí a spravedlnosti a ÚZSVM.
0 komentářů
přidat komentář

Související články