Lávka v Praze spadla asi kvůli korozi lan, trosky prověří znalci

Vložil
ČTK
05.12.2017 07:45
Praha - Příčinou sobotního pádu lávky v pražské Troji bylo podle odborníků zřejmě přetržení zkorodovaných lan. Oficiálně ale zatím příčina neštěstí oznámena nebyla, trosky musí prozkoumat znalci. Do vyšetření pádu byl dočasně odvolán šéf mostařů v Technické správě komunikací (TSK) Jan Zemánek. Při pádu se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně.


Lávka, která spojovala Císařský ostrov a Troju, se zřítila v sobotu po poledni. Dva odborníci ze stavební fakulty Českého vysokého učení technického v Praze, Vladislav Hrdoušek a Tomáš Rotter, ČTK řekli, že se asi přetrhla hlavní ocelová nosná lana kvůli korozi. Návrh projektu i kontroly lávky, které dělala firma PONTEX, byly podle nich v pořádku.

Na problematický stav lávky z roku 1984 ale poukazovaly posudky z minulých let, odborníci ji proto stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu. Podle Hrdouška je sice zvláštní, že kontrolní systém na lávce nesignalizoval problémy, ale o důvodu nechtěl spekulovat.

Oba odborníci nevidí chybu ani v projektu stavby. "Lávku navrhovala firma SHP, jejíž vůdčí osobností je profesor (Jiří) Stráský. To je špičkový světově uznávaný mostař. Já bych tam chybu nehledal," řekl Rotter.

Stráský uvedl, že si není vědom chyby v projektu lávky. "Ta lávka byla navržena poctivě a také poctivě odzkoušena. Dělaly se tam statické i dynamické zkoušky, takže by to mělo být v pořádku," řekl serveru Aktuálně.cz. O příčinách pádu nechtěl spekulovat. "Bavili jsme se o tom na policii a řekli jsme si, že dokud se to neposoudí, nebudeme vyslovovat žádné názory," uvedl.

Přesné příčiny zřícení má pomoci určit znalecké zkoumání. Trosky lávky budou převezeny k nedaleké betonárce, kde je prověří znalec, řekl dnes ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Policisté ukončili zkoumání na místě neštěstí v neděli a místo předali TSK. "Z naší strany i nadále pokračuje prošetřování celé události, které vedou kriminalisté krajského ředitelství pražské policie," doplnil mluvčí policie Tomáš Hulan.

Do konce vyšetřování pádu lávky byl dnes odvolán z funkce šéf mostařů v TSK Zemánek, oznámila mluvčí firmy Barbora Lišková. Dočasné odvolání Zemánka kvůli zřícení stavby požadovalo vedení města. Praha zároveň požádala předsedu představenstva TSK Petra Smolku, aby společnost prověřila interní předpisy a postupy vztahující se k mostům i zprávy z kontrol. Prošetřeno má být také, kdo za pád nese vinu.

Na místě zřícené lávky by mohl na jaře dočasně vzniknout pontonový most. Podle Dolínka je to nejrychlejší způsob, jak zajistit spojení mezi Císařským ostrovem a Trojou.

Kvůli pádu nyní Praha prověří další mosty a lávky v metropoli. Radnice poslala odborníky prozkoumat třeba stav Lanového mostu na Jižní spojce, který je ve špatném stavu. Přednostně bude prověřeno 110 staveb. Kontrolu jedné pěší lávky chce provést také Nymburk, protože jde o lávku totožné konstrukce a od stejného projektanta, jako byla zřícená lávka v Praze. Systém kontroly mostů v Česku je ale celkově navzdory sobotnímu pádu podle odborníků na statiku propracovaný a dostatečný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články