V zaniklé Zahrádce mohou lidé přispět na opravu oken kostela

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
28.10.2017 09:45
Praha

Horní Paseka - V zaniklém městečku Zahrádka mohou lidé pomoci s obnovou vitráží oken kostela svatého Víta, který je jedinou dochovanou budovou. Ostatní domy byly zbourány při stavbě vodárenské nádrže Švihov na Želivce. Vitrážová okna dal při svém působení v Zahrádce zhotovit kněz Josef Toufar, později byla poničena. Vyplývá to z údajů spolku Přátelé Zahrádky, který se spolu s památkáři stará o opravy kostela.


"Okna z části vytloukli vandalové v 80. a 90. letech," řekla dnes ČTK předsedkyně spolku Jana Kašparová. Později byla zvenku před vitráže umístěna nerozbitná skla, aby je nikdo nemohl dál poškozovat a aby do kostela nezatékalo. "V tomto směru je to zabezpečené. Teď jde o zrekonstruování porušených oken," uvedla.

Náklady na opravy šesti kostelních oken převýší 660.000 korun. Vitráže opraví stejná firma, u níž nechal v roce 1944 tato okna v secesním stylu zhotovit páter Toufar. Jde o pražské umělecké sklenářství Jiřička - Coufal. Také koncem války dostal kostel zdobná okna díky darům farníků.

Sdružení teď dárcům nabízí možnost "adopce" jednoho ze čtyř vitrážových oken se znázorněním světců. U každého bude obnova stát 126.900 korun. Spolek už podepsal smlouvu na opravu dalšího okna v presbytáři, ale na všechna kostelní okna nemá dost peněz.

Josef Toufar sloužil ve farnosti Zahrádka od roku 1940 do roku 1948, pak byl přeložen do nedaleké Číhoště. Zemřel 25. února 1950 po mučení příslušníky StB, kteří se ho snažili donutit k přiznání, že v číhošťském kostele zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. V Zahrádce kněze od letošního února připomíná socha od Olbrama Zoubka.

Městečko Zahrádka muselo ustoupit přehradě v 70. letech minulého století. Spolek Přátelé Zahrádky funguje od roku 2001. Jeho snahou je, aby v kostele, který teď je na břehu přehrady, vznikl památník celé zátopové oblasti. Peníze na opravy shání ve veřejných sbírkách a v kostele pořádá několik akcí ročně. V sobotu se tam uskuteční dušičkové setkání, začne mší ve 14:00. V prosinci bude předvánoční koncert.
0 komentářů
přidat komentář

Související články