Tištěná architektura: Milota Sidorová

Zdroj
PLAC
Vložil
Tisková zpráva
13.10.2017 00:05
Vladimírovo knihkupectví Serius a občanské sdružení PLAC vás sdrečně zvou na 42. přednášku z cyklu "tištěná architektura". Tentokrát v pátek 13. října 2017 v 18:30 hodin v Jablonci přivítáme architektku Milotu Sidorovou. Přednáška se bude věnovat především publikaci "Jak navrhnout férově sdílené město?" Publikace přináší 8 jednoduchých podmanivých příběhů různých hrdinů, kteří představují jednotlivé skupiny uživatelů. Dva aktivní architekti, Sofie a Erik, vás provedou příběhem dívky, rodiče, starší ženy, postaršího páru, dětí a dalších návštěvníků různých prostorů města. Příběhy upozorňují na každodenní situace, ve kterých stávající design může být významnou překážkou. Zároveň nabízejí řešení, jak uvědomělý design významně přispívá ke kvalitě městského života, a to bez dodatečných nákladů. Tato publikace je věnována architektům, urbanistům, politikům, antropologům a širší veřejnosti se zájmem o plánování měst. Doufáme, že poskytne hlubší pochopení vlivu designu na náš běžný život. Snad se při čtení také pobavíte a budete ji dále šířit.

Ing. Milota Sidorová, PhD.
(*1986) studovala krajinnou architekturu, územní plánování, grafický design, filmovou produkci, metody sociálního výzkumu a management lidských zdrojů na různých školách v Evropě, Asii a Americe. Byla zakládající členkou mezinárodního urbanistického festivalu - reSITE a jeho hlavní koordinátorka v letech 2011-2015. V roce 2013 získala Fulbrightovo stipendium a studovala urbanismus v New Yorku. Ve stejném roce byla zakládající členkou Ladíme Prahu, asociace pražských festivalů se zaměřením na veřejný prostor. V roce 2014 úspěšně obhájila doktorské studium v boru krajinná architektura s prací na téma: Katalytický vliv tržišť na veřejná prostranství. Od roku 2012 se kontinuálně věnuje mapování aktérů neziskového sektoru ve spojitosti s veřejným prostorem v Bratislavě a Praze.
V roce 2015 založila iniciativu Ženy pražského veřejného prostoru, síť promujúcu aktivní ženy, které se věnují zvyšování kvality architektury, urbanismu a rozvoji komunitního života. Milota také přednáší na různých univerzitách a v institucích střední Evropy. Oceňuje interdisciplinární výzkum, který ráda kombinuje s exekutivou různých projektů.
Její záběr často leží na komunikaci, facilitaci, koordinaci, propojování sektorů, přičemž jejím dlouhodobým zájmem zůstává profesionalizace neziskového sektoru, občanských iniciativ a jednotlivců v této oblasti.

Přednáška se koná s podporou Nadace České architektury a Statutárního města Jablonec nad Nisou.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články