Offcity workshop: 3. letní workshop na Mlýnském dvoře

Téma: hrací plácek

Zdroj
Šárka Zahálková, Offcity
Vložil
Tisková zpráva
29.08.2017 08:20
Máme za sebou dva ze tří prázdninových víkendových workshopů, na kterých jsme si předsevzali zabydlet dvůr Automatických mlýnů v Pardubicích a vytvořit tak zárodek zázemí pro budoucí aktivnější využívání celého areálu. O víkendu 2. – 3. září 2017 nás čeká poslední workshop, který bude nejen příjemným zakončením projektu realizovaného v rámci tvůrčí rezidence spolku Offcity, ale i začátkem něčeho nového: dalšího osidlování, obývání a ožívání mlýnského dvora.

První dva workshopy se velmi vydařily. To co jsme vyrobili, může každý vidět už od vstupu do areálu. A nejen vidět: nebojte se vstoupit za otevřené mlýnské brány a vyzkoušet mobiliář na vlastní kůži! Pravidelně fungující kavárna či bar v mlýnech sice ještě neexistuje, ale v klidu posedět tu může každý, ať už sám, s přáteli či dětmi. Díky práci mnoha dobrovolníků a díky autorkám projektu, Kateřině Jirsové, Karolíně Koupalové a Aničce Krtičkové, zde v krátké době vznikly lavice, stoly a stolky, dětské pískoviště, domek na hraní, houpačka na kolečkách, přibyla zeleň, k použití je připraven také mobilní komunitní bar i řada drobností pro radost všech.

Na posledním – třetím workshopu budeme v sobotu 2. i v neděli 3. září od 10 do 17 hodin dokončovat některý nábytek, hrací prvky, vymýšlet a vyrábět drobnosti, se kterými si vyhrají především děti. Opět uvítáme všechny, kteří by chtěli přiložit ruku k dílu. Chcete-li brousit, hoblovat, šroubovat, stloukat, prostě pracovat s námi, přineste si prosím vlastní nářadí. Zatím se vždy hodily pily, brusky, akušroubováky, vrtačky, prodlužovací šňůry a vše ostatní, s čím se dokážete pustit do výroby dřevěného nábytku. Do mobilního komunitního baru stále ještě sháníme nádobí: především hluboké talíře, ale též misky, skleničky, příbory.

Pracovní sobota i neděle bude opět doplněna kulturním programem, jímž oslavíme úspěšný konec projektu a pokřtíme vše, co bylo vytvořeno.

V sobotu 2. září 2017 přijede na dvorek mlýnů se svým originálně pojatým koncertem kapela DVA. DVA čili Bára Ungerová a Jan Kratochvíl, dnes již mezinárodně známé duo hrající písně neexistujících národů, jsou v Pardubicích jako doma. Své první koncerty odehráli na scéně Divadla 29, Bára navíc pár let v Divadle 29 fungovala jako programová vedoucí Klubu 29. DVA za zhruba 10 let svého fungování vystupovali již prakticky po celém světě, vydali několik alb, vytvořili soundtrack k oceňované počítačové hře Botanicula studia Amanita design nebo živé soundtracky k němým filmům G. Meliése, Kabaret Dr. Kaligariho nebo tanečním představením skupiny VerteDance. Na mlýnském dvorku kolem 17. hodiny rozjedou svůj palačinkový DJing a po kratší pauze též odehrají speciální kočárkový set. Vrtá vám hlavou, co je to ten palačinkový DJing a jak asi může vypadat kočárkový set? Nechte se překvapit!

Po podvečerním koncertu se návštěvníci budou moci vydat do vnitřních prostor Automatických mlýnů, kde bude premiérově představena unikátní audiovizuální performance výtvarné umělkyně Anety Šebelkové, absolventky AVU v Praze. Její performance nazvaná Dírkované kino: Automatické mlýny vznikla během čtrnáctidenní tvůrčí rezidence speciálně pro prostory Automatických mlýnů. Performance pracuje s analogovou projekcí, odrazy světla, živým zvukem; je reakcí na konkrétní architektonický prostor, pracuje s jeho hloubkou, ozvěnami, rezonancí. Na zvukové složce představení Aneta spolupracovala s hudebníkem Filipem Jakšem, jejím kolegou z uskupení Ryba řvoucí.

Sobotní večer pak od 20:30 hodin uzavře koncert skupiny Ra, jejíž kořeny jsou s Pardubicemi podobně jako v případě Dvou rovněž spjaty. Kapela Ra (dříve Racoon´s) hraje reggae. Vychází zejména z roots reggae, ale neomezuje se pouze tímto stylem a tak u ní naleznete i prvky ragga nebo dubu. Zastřený hlas zpěvačky Karolíny Mbaye a houpavé rytmy vyzývající k tanci: vypadá to na slibný večírek!

Nedělní část programu bude především ve jménu zpěvu. Souběžně s otevřenou dílnou na mlýnském dvoře proběhne v interiérech mlýnů, jakož i ve veřejných prostorách města workshop Zpěvomatu se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou. Smyslem Zpěvomatu je zasáhnout živým zpěvem lidi z ulice, mnohdy i takové, kteří by se se zpíváním běžně nesetkali. Pro zpívající je to příležitost zažít svůj hlas v jiném prostředí a v jiných souvislostech. Účast na workshop je zdarma, je pouze třeba se registrovat na e-mailu: sarka@offcity.cz.

Víkendový program pak od 19:00 uzavře projekce norského dokumentárního snímku S dědou na Měsíc režiséra Davida Alræka, jehož dědeček Kåre byl vždy neohrožený dobrodruh, vynálezce s úžasnými nápady, sběratel zážitků a zdroj inspirace pro jeho fotografickou a režisérskou činnost. Když je Kåre diagnostikován s demencí, David se bojí, že vzpomínky na jejich společný život budou ztraceny. Ale dědeček Kåre se nehodlá vzdát a ponouká Davida, aby stále hledal nová dobrodružství a zážitky. Srdečný a vtipný film vznikal po dobu 9 let a hravě reflektuje jak vznikají nové vzpomínky, zatímco ty staré mizí.

Za projektem oživování mlýnského dvora stojí skupina dvou umělkyň a jedné architektky (Kateřina Jirsová, Anička Krtičková, Karolína Koupalová), spolek Offcity a naši další společní přátelé a pomocníci, jimž jsou Automatické mlýny srdcovou záležitostí.

Program by nebylo možné realizovat bez finanční podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Pardubice a Nadace české architektury a bez vlídné výpomoci Divadla 29, Galerie města Pardubic, spolku Terra Madoda, manželů Smetanových a všech zapojených umělců a přátel.

PROGRAM VÍKENDU

sobota 2. září 2017
10:00-17:00 Otevřená dílna
10:00-17:00 Sbíráme paměť mlýnů
17:00 DVA: palačinkový DJing & kočárkový set / koncert
20:00 Dírkované kino: Automatické mlýny / av performance
20:30 Ra / koncert

neděle 3. září 2017
10:00-17:00 Otevřená dílna
10:00-17:00 Sbíráme paměť mlýnů
10:00-18:00 Zpěvomat s Ridinou Ahmedovou / workshop
19:00 KineDok: S dědou na měsíc / projekce

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články