V Chodově byla dokončena přístavba základní školy

Vložil
ČTK
26.06.2017 15:30
Liberec

foto: Jiří Drozdík
Chodov - V Chodově na Sokolovsku byla dokončena přístavba základní školy Jana Amose Komenského ve Smetanově ulici. Nic tak nebrání tomu, aby se v nově vzniklém školském komplexu od září začali učit i žáci prvního stupně, kteří dosud docházeli do budovy v ulici Dukelských hrdinů. Přes letní prázdniny bude v areálu dokončeno ještě zateplení okolních budov, například školní jídelny. ČTK to dnes řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM).


"Po desetiletích působení základní školy v rozdělených areálech se nám podařilo tuto školu dostat do jednoho areálu, což se výrazně projeví jednak v kvalitě výuky, a jednak i v tom komfortu pro vyučující, ale i pro žáky. Podařilo se výrazně ušetřit v rozpočtu, kdy oproti plánovaným 68 milionům nás přístavba samotná stála 37 milionů,"
řekl Pizinger. V následujících dnech se do školy začne stěhovat vybavení. Některé věci se do budovy přesunou z původního působiště, většina vybavení bude nová.

Celou stavbu město financovalo z vlastního rozpočtu. Původně se počítalo s tím, že peníze bude čerpat z rámcového úvěru. Díky přebytku hospodaření z loňského roku se ale Chodov kvůli stavbě nakonec zadlužit nemusel.

V novém objektu vzniklo devět tříd, kabinety, ředitelna a sociální zařízení. Přístavba je propojená s okolními objekty tak, aby žáci i učitelé mohli bez problémů projít do budovy druhého stupně, jídelny nebo školní družiny. Nová část školy bude bezbariérová s výtahem a pojme asi 270 žáků. Celková kapacita komplexu ve Smetanově ulici se zvýší na 550 žáků. Přímo v areálu jsou i sportoviště a těsně sousedí s domem dětí a mládeže. Současně do areálu patří také Základní škola Školní.

Vybudování přístavby trvalo 12 měsíců, sjednocení tohoto školského areálu město plánovalo zhruba pět let. V budově ve Smetanově ulici sídlilo původně gymnázium, objekt byl ale ve špatném stavu. Kraj ho však nechtěl rekonstruovat a hrozilo, že střední školu v Chodově zruší. Město proto s krajem vyjednalo bezúplatnou směnu za budovu v Komenského ulici, kde dříve sídlil druhý stupeň ZŠ Komenského. Gymnázium v Komenského ulici dále funguje a nastoupením školáků prvního stupně do přístavby ve Smetanově ulici bude celá takzvaná školská rošáda v Chodově završena.
0 komentářů
přidat komentář

Související články