Komora architektů upraví soutěžní řád podle názoru ÚOHS

Vložil
ČTK
19.06.2017 14:50
Praha

Praha - Česká komora architektů (ČKA) upraví své vzorové soutěžní podmínky v souladu s názorem antimonopolního úřadu na transparentnost veřejných zakázek. Na dotaz ČTK to uvedl člen komory Milan Svoboda, který se v ní zabývá právě soutěžemi. Komora tak reaguje na to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nedávno zrušil jako neregulérní tendr, který vyhlásilo Národní muzeum (NM) na řešení svých výstavních expozic podle soutěžního řádu ČKA.

Národní muzeum vyhlásilo soutěž na řešení nových expozic a návštěvnického provozu ve svých dvou budovách v červenci 2015, loni na jaře byly známy výsledky. ÚOHS soutěž letos počátkem června zrušil.

Chyby měly podle ÚOHS vliv na výběr nejvhodnější nabídky. Soutěžní podmínky umožňovaly, aby soutěžní návrh, který nesplňoval závazné podmínky tendru, nebyl ze soutěže vyřazen.

Národní muzeum uvedlo, že sice nese odpovědnost za regulérnost soutěže, ale do soutěžních podmínek jen převzalo soutěžní řád ČKA. Jakákoli architektonická soutěž, má-li být komorou prohlášena za regulérní, musí být vypsána v souladu s jejím soutěžním řádem. Ředitel muzea Michal Lukeš se odmítl proti rozhodnutí odvolat i proto, aby neubíhal další čas, během něhož muzeum může nové expozice připravovat jiným způsobem.

"Rozhodnutí ÚOHS má navíc veliký obecný dopad, jelikož konstatuje, že veškeré soutěže vypsané podle soutěžního řádu ČKA jsou vlastně neregulérní a v rozporu se zákonem,"
uvedl.

Svoboda řekl, že ÚOHS našel rozpor mezi soutěžním řádem komory a zásadami transparentnosti v jednom ustanovení řádu, nikoli v soutěžním řádu jako celku. Podle tohoto ustanovení porota nemusí vyřadit z posuzování soutěžní návrhy, jež nejsou v souladu se závaznými podmínkami soutěže, pokud jde o odchylky, které návrh nezvýhodňují. To právě učinilo NM a návrh v soutěži nechalo.

K tomu, aby komora uznala soutěž za regulérní, a tudíž se do ní mohli hlásit její členové, kterých je většina architektů, musí podle Svobody podmínky soutěže být v souladu s nejvýznamnějšími ustanoveními soutěžního řádu ČKA. K nim patří zajištění práva účastníků na rovný, transparentní a nediskriminační přístup ze strany vyhlašovatele, zajištění hodnocení návrhů porotou nebo uvedení finančních podmínek soutěže.

"NM mělo možnost dotčené ustanovení, které ÚOHS považuje za problematické, vyloučit bez dopadu na regulérnost soutěže,"
uvedl Svoboda. "Rozhodnutí ÚOHS nebylo účastníky napadeno odvoláním, tudíž toto rozhodnutí nemohlo být přezkoumáno vyšší instancí nebo soudem; věříme, že pokud by k tomu došlo, výsledek by byl jiný," uvedl. ČKA se odvolávat nemůže. Dodala, že žádná architektonická soutěž v minulosti nebyla z důvodu nezákonnosti soutěžního řádu ČKA zrušena.
0 komentářů
přidat komentář

Související články