Město pro život - diskuse s porotci České ceny za architekturu 2017

Zdroj
Vladana Drvotová
Vložil
Tisková zpráva
11.06.2017 18:25
Na začátku roku 2017 Česká komora architektů vyhlásila 2. ročník soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu. Přihlásilo se do ní 249 architektonických realizací. Přehlídka je určena stavbám na území České republiky realizovaným za posledních 5 let. O výsledcích rozhoduje sedmičlenná mezinárodní porota. Na Nominačním večeru, jenž proběhne tentýž večer, bude odtajněno zhruba 50 staveb, které budou bojovat o hlavní cenu. Výsledky České ceny za architekturu budou oznámeny na konci listopadu 2017. Na diskusi vystoupí, nizozemská architektka Marianne Loof (předsedkyně poroty), slovinský architekt Matija Bevk, nizozemský krajinářský architekt Eelco Hooftman a architekt českého původu žijící ve Švýcarsku Jiří Oplatek.

Město pro život: Úvahy o současném urbanismu 
12. června 2017, 16:00 hodin
Vnitroblock, Tusarova 791/31, Praha 7
Moderuje Veronika Ruppert
(Radio Wave)
Tlumočení z anglického jazyka zajištěno

Co mají společného Vídeň, Kodaň, Berlín, Stockholm, Toronto, Amsterdam nebo Hamburk? Pravidelně se umísťují v žebříčcích, které na základě různých kritérií hodnotí města, v nichž se dobře žije. V rámci diskuse s předními evropskými architekty si položíme otázku Co vlastně dělá město městem? Jakou roli v celém procesu hrají např. kvalita veřejného prostoru, respekt k historickému prostředí, pozice městského architekta, vůle politické reprezentace či aktivní občané?  Do diskuse se zapojí zástupci mezinárodní poroty České ceny za architekturu 2017, kteří mají zkušenosti s utvářením společensky významných lokalit po celém světě. Představí svoji filosofii a přístup k utváření města a pokusí se definovat koncept tzv. ideálního města.

Na diskusi vystoupí:
Marianne Loof (1960) je jedním ze tří partnerů architektonické kanceláře LEVS architecten, jež čítá tým 35 lidí, kteří v současnosti pracují na projektech v Evropě, Rusku a Africe. Od roku 2011 je předsedkyní komise rady města Amsterdamu pro architekturu a urbanismus. Od roku 2009 úzce spolupracuje s Královským institutem nizozemských architektů (BNA), kde působila nejdříve v dozorčí radě a nyní je členkou představenstva.
Matija Bevk (1972) je specialistou na významné veřejné zakázky a architektonické soutěže. Studio Bevk Perović Arhitekti např. vyhrálo mezinárodní architektonickou soutěž na Islámské náboženské a kulturní centrum v Lublani a v Praze aktuálně připravuje projekt nové čtvrti v Modřanech. Ateliér v roce 2007 obdržel Mies van der Rohe Award (Evropskou cenu za současnou architekturu pro mladé a začínající architekty) za Fakultu matematiky Lublaňské univerzity.
Eelco Hooftman zastupuje sekci krajinářské architektury. Je zakladatelem světově respektovaného krajinářského studia – GROSS.MAX. v Edinburghu. Podílel se na rozvoji poloostrova Zorrotzaurre v Bilbau, londýnské čtvrti Greenwich či Le Belvedere de Garonne v Bruselu. Je autorem územního plánu Královské botanické zahrady Kew v Londýně, revitalizace bývalého letiště Tempelhof v Berlíně či centrálního parku v Pekingu.
Jiří Oplatek (1944) patří mezi nejvýznamnější české architekty žijící v zahraničí, konkrétně ve švýcarské Basileji. Řadu let jako externě působil na Fakultě architektury na VUT v Brně. Své bohaté zkušenosti z rozvoje měst zúročuje při spolupráci s nedávno obnovenou Kanceláří architekta města v Brně. Tato spolupráce logicky navazuje na jeho dřívější angažmá v tehdejším Úvaru hlavního architekta města Brna, kde byl zaměstnán před svým odchodem do zahraničí.  Od roku 1969 žije a projektuje ve švýcarské Basileji.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články