Ve Žďáru n. S. bude v létě přístupný Santiniho morový hřbitov


Žďár nad Sázavou - Ve Žďáru nad Sázavou bude během letních prázdnin zpřístupněn barokní hřbitov u zámku. Takzvaný Dolní hřbitov vznikl v roce 1709 kvůli hrozící morové epidemii, postaven byl podle projektu Jana Blažeje Santiniho - Aichela. V areálu obehnaném zdí je dnes uschována i část originálů soch z nedalekého barokního mostu. Hřbitov není běžně přístupný, řekl ČTK farář Vladimír Vojtěch Záleský z římskokatolické farnosti, která se o památku stará.


"Protože je Rok baroka, přemýšleli jsme, co bychom městu mohli nabídnout jako bonus," řekl kněz k připravovanému zpřístupnění hřbitova. "Počítáme s tím, že v červenci a v srpnu by tam bylo otevřeno především ve středu a všechny víkendy. Bude tam průvodce," řekl. Vstupné lidé platit nebudou.

Od hřbitova mají klíče průvodci v muzeu na zámku Kinských i průvodci poutním areálem na Zelené hoře, který je nad zámkem. "Třeba studenti architektury, když sem přijedou, nebo různí kunsthistorici, které ten objekt zajímá, tam chodí. Ale široká veřejnost se tam nemohla dostat," uvedl Záleský.

Dolní hřbitov nechal vybudovat opat žďárského kláštera Václav Vejmluva kvůli hrozícímu moru. Díky důkladným opatřením morová epidemie město nakonec nepostihla a hřbitov nebyl jako morový využit. Konaly se tam běžné pohřby. Původně měl areál hřbitova trojúhelníkový půdorys. Ohraničovaly ho tři kaple, uprostřed plochy byla postavena socha anděla Posledního soudu. Po rozšíření hřbitova v 18. století přibyla na jeho obvodu čtvrtá kaple. Z blízkého kláštera se později stal zámek.

Hřbitov dnes slouží i jako lapidárium. Umístěny tam jsou originály soch světců z barokního mostu u zámku, které byly na původním místě nahrazeny kopiemi. Na hřbitově jsou zatím čtyři opravené sochy, zbylé čtyři jsou ještě v restaurátorské dílně. Na hřbitově jsou rovněž k vidění dobové kované a litinové kříže.
0 komentářů
přidat komentář

Související články