Vítězi soutěže na proměnu Umělecké ulice v Ostravě jsou studenti

Vložil
ČTK
05.04.2017 17:25
Ostrava

Ostrava - Autory vítězného návrhu na proměnu Umělecké ulice před Domem umění nedaleko centra Ostravy jsou studenti architektury Jan Adamus, Ondřej Bělica a Matěj Jindrák. Do otevřené anonymní architektonicko-urbanistické soutěže přišlo celkem 23 návrhů, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO). Vítěznému návrhu dominuje dlážděný kříž v cihlové barvě, který tak ladí s Domem umění.


Porota složená z představitelů města i architektů hodnotila nejen vhodnost konceptu, ale například i ekonomickou přiměřenost návrhu či propojení navrženého území s okolím. "Informace o vítězství v této soutěži je o to cennější, že se jedná o projekt v našem rodném regionu a můžeme tak přispět k pozitivnímu rozvoji Ostravy, který v současnosti bujaře probíhá. K návrhu jsme proto přistupovali s pokorou a odpovědností. A to jak k místu samotnému, tak jeho ústřednímu motivu - architektuře Domu umění," uvedl Bělica, který je posluchačem architektury Vysokého učení technického v Brně.

"Výtvarná kompozice cihelného dlážděného kříže působí jasným a přesvědčivým dojmem. Vnější prostor je prostřednictvím zvoleného materiálu přičleněn k Domu umění a rozšiřuje pole jeho působnosti jak esteticky, tak i funkčně. Návrh jednoznačně definuje hlavní priority uspořádání okolního prostoru, pomíjí ale detaily, které je nutno upřesnit při následující komunikaci s investorem a při projekční práci," uvedl člen poroty Ladislav Kuba.

Podle Macury šlo o ideovou soutěž, což znamená, že výsledná podoba nemusí přesně odpovídat vítěznému návrhu. Město očekává, že by místo mohlo zrekonstruovat v roce 2018 nebo 2019. Náklady na renovaci primátor zatím nedokázal určit.

Město se nyní chystá vyhlásit architektonickou soutěž i na přeměnu náměstí Msgre. Šrámka a nejpozději v červnu zastupitelé rozhodnou o vítězném návrhu na přeměnu bývalých jatek. Stejným způsobem chce město podle primátora přistoupit také ke stavbě koncertní haly či bytového domu na Kostelní ulici. "Vrátili jsme se k širšímu využití architektonických soutěží. Věřím, že tento způsob přeměn města přinese výsledky v podobě hodnotných architektonických děl, která zatraktivní Ostravu," podotkl Macura.
0 komentářů
přidat komentář

Související články