Koncertní hala v Katovicích

Vložil
Tisková zpráva
04.04.2017 07:00
RECKLI GmbH

Tomasz Mikołaj Konior
Konior Studio

Matrice společnosti RECKLI byly stěžejní pro provedení jedinečného architektonického díla akustické monolitické stavby koncertní haly v Katovicích. Japonec Yasuhisa Toyota je zodpovědný za akustiku celosvětově známých koncertních hal. Jeho cílem je vytvoření perfektního akustického zážitku pro každého návštěvníka koncertu. Koncertní hala v Katovicích je díky Toyotovi jedna z nejlepších v Evropě.

NOSPR hala je od roku 2014 domovem Národního symfonického orchestru polského rádia a věříme, že nadchne návštěvníky i muzikanty. Yasuhisa Toyota je rovněž autorem akustiky koncertní haly v Kopenhagnu a koncertní haly Walt Disney.

"Materiál a prostor jsou důležité faktory pro akustický design," říká Toyota. Tyto faktory rozhodují o rozmístění zvuku, jak se odráží a jaká je samotná intenzita zvuku. Toyotovi jde především o akustiku a intimitu mezi hudebníkem a návštěvníkem koncertu.

Pro polského architekta Aleksandera Nowackiho ze společnosti Konior, který se na projektu podílel, byly zkoušky akustiky stejně důležité jako pro Toyotu. Nowacki k tomu řekl: "Akustický aspekt byl pro naše architektonické rozhodnutí zásadní." Stěny musely být zhotoveny z masivního a těžkého materiálu, aby spoňovaly speciální požadavky na povrchovou strukturu, která se nazývá microshaping. Struktura má přesně definovaný rozměr a hloubku, což je stěžejní pro rozložení zvuku a jeho dopad na posluchače.

V normálním případě by se použily prvky, které by byly upevněny na betonovou stěnu. V tomto případě bylo ale důležité, aby akustika a stěna tvořila jeden prvek. Použití betonu jako materiálu pro tuto stavbu bylo rohodnutí architekta Aleksandra Nowackiho.

Pro realizaci takto navrženého strukturovaného betonového povrchu oslovili architekti společnost RECKLI, která dodala polyuretanové matrice do bednění. Na základě konzultace technických parametrů bylo rozhodnuto, že se bude jednat o monolitické provedení stavby. RECKLI dodalo dohromady 14 matric ve dvou setech, které byly vzájemně napojeny. 
Brilantní akustika a provedení tmavého strukturovaného betonu dodávají této stavbě jedinečný ráz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články