Krytá tržnice na Zelném trhu v Brně zahájí provoz v květnu

Vložil
ČTK
09.03.2017 16:15
Brno

Michal Palaščák

Brno - Na Zelném trhu v Brně zahájí v květnu provoz krytá tržnice, kterou za 50 milionů opravila městská část Brno-střed. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí radnice Denisa Kapitančiková. Původně měla tržnici opravit za 45 milionů a otevřít ji ještě loni, ale rekonstrukci musela pozastavit kvůli závažným statickým poruchám. Kvůli nim se otevření posunulo a práce prodražily. Zázemí uvnitř najdou desítky prodejců. Jejich sortiment doplní nabídku venkovních stánků.


Radnice v minulosti opravila celé náměstí Zelný trh, kde nabízejí zboží prodejci ve stáncích. "Skladba nájemců a sortiment v tržnici vhodně doplní ovoce a zeleninu, které jsou Brňané zvyklí nakupovat pod slunečníky na Zelném trhu. V tržnici budou moct koupit potraviny, které se pod otevřeným nebem prodávat nedají. Typicky jsou to maso, ryby, mléčné výrobky nebo vejce. Na Zelném trhu tak bude konečně možné udělat kompletní nákup potravin," řekl místostarosta Jiří Švachula (ANO).

Uvnitř se bude dát i najíst v jakoukoli dobu. "Ráno se budou ve stáncích a bistrech nabízet snídaně, káva a čaje, v poledne tam bude možné poobědvat a provoz plánujeme do večerních hodin. Jídla budou kuchaři připravovat ze surovin, které koupí čerstvé přímo od zemědělců," uvedla Kapitančiková.

V tržnici dostanou příležitost i drobní zemědělci, kteří budou mít možnost pronajmout si prodejní místo na den, týden, měsíc nebo dlouhodobě. Vchod dovnitř bude ze tří stran, a to ze Zelného trhu, z nádvoří Staré radnice s také po schodišti ze Starobrněnské ulice. "V přízemí se znovu otevře jazzová kavárna Podobrazy, která fungovala v letech 2000 až 2013 v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí," uvedla Kapitančiková.

V nejvyšším patře bude coworkingové centrum, tedy prostor pro různé pracovníky, kteří vykonávají činnost nezávisle na sobě. Večer se prostor změní v bar. Nahoře bude i vyhlídková terasa s pohledem na Zelný trh a historické centrum Brna.

Budova tržnice pochází z konce 40. let 20. století. Nahradila za války vybombardované měšťanské domy. V devadesátých letech byla budova podle architekta navrhujícího nynější rekonstrukci Michala Palaščáka necitlivě přestavěna. Proto bylo jeho záměrem navrátit ji do původní podoby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články