Vratislavice připravují výstavbu mateřské školy od arch. Stolína

Vložil
ČTK
28.02.2017 11:45
Praha

Petr Stolín

Vratislavice nad Nisou (Liberec) - Výstavbu mateřské školy pro 50 dětí připravují Vratislavice nad Nisou. Včetně daně by cena neměla přesáhnout 30 milionů korun. Jediný městský obvod Liberce otevře školku letos po letních prázdninách. V ideálním případě to bude od 1. září, řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Městský obvod zakázku na výstavbu školky na Nové Rudě už vypsal, nyní se vyhodnocují došlé nabídky. Stavět by se mělo začít na jaře, práce potrvají pět měsíců.

Novou školku Vratislavice s více než 8000 obyvateli nutně potřebují. Pomůže jim vyřešit problém s nedostatek míst nejen v mateřských školách, ale i na základní škole. V současnosti je totiž ve škole jedna třída předškoláků pro 25 dětí. "Musíme je přemístit jinam, abychom byli schopni zabezpečit místa pro žáky, kteří od 1. září přijdou do vratislavické základní školy," uvedl starosta. Navýšit kapacitu školy podle něj potřebují kvůli tomu, že dětí odcházejících z deváté třídy je v posledních letech méně než těch, kteří do školy nastupují do první třídy. "Od školního roku 2018/2019 by se měl počet odcházejících a přicházejících dětí vyrovnat," dodal starosta.

Zlepšení očekává radnice také u pokrytí poptávky po místech v mateřských školách. "V posledních letech jsme měli převis 25 až 30 dětí," uvedl Pohanka. Stávající kapacita dvou školek v městském obvodu je 280 dětí.

Na výstavbu školky se pokusí Vratislavice získat evropskou dotaci. Čekají na vypsání dotačního programu. Pokud s žádostí neuspějí, novou školku zaplatí ze svého rozpočtu. Školka se bude stavět na základě projektu libereckého architekta Petra Stolína. Návrh považuje radnice za unikátní. V budově bude minimum stěn a dveří, které by děti omezovaly, celý prostor bude otevřený. Uvnitř stavby budou průhledy, otvory, lávky nebo přechody. Ideou je, aby děti trávily většinu času venku nebo v rozlehlém atriu se zelení.
0 komentářů
přidat komentář