Na náplavce v Podskalí přibudou galerie, kavárny i toalety

Vložil
ČTK
28.02.2017 10:00
Praha

Praha - Na vltavské náplavce v Podskalí přibudou galerie, kavárny i toalety. Počítá s tím architektonická studie, kterou dnes schválili pražští radní. Nejdříve by se na náplavce měly objevit nové lavičky a odpadkové koše. Poté, co bude dokončena oprava podskalského nábřeží, mají následovat úpravy v dalších částech. Cenu úprav materiál neuvádí.


Náplavky se v sezoně proměňují v místo společenského setkávání a navštíví je tisíce lidí. "Plánujeme ještě letos Rašínovo nábřeží osadit novými lavicemi," uvedla primátorka Adriana Krnáčová. "Chceme také otestovat provoz chytrých odpadkových košů a osvětlení," dodala.

Architekti navrhli proměnu kobek umístěných ve zdi nábřeží. Ty dříve sloužily jako technická zázemí či sklady. "Základní typy využití jsou tři. Kavárna, případně s dalším provozem typu Bajkazyl, galerie a veřejné WC," píše se v dokumentu, který schválili radní. Konkrétní využití prostor navazuje na jejich okolí, aby se funkce nezdvojovaly. Bere tak ohled například na restauraci Vltava, přístaviště a kotviště nebo kotvící lodě.

"Hotovo bychom rádi měli začátkem příští sezony. Chtěli jsme to urychlit, ale není to z technického hlediska možné," řekla Krnáčová. Provozovatele výklenků najde město ve výběrovém řízení. Konkrétní podmínky řízení budou ustaveny.

Pražské náplavky jsou zvláště v létě oblíbeným cílem Pražanů. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklostezka A2. Kromě nedostatečného sociálního zázemí a chybějících odpadkových košů si návštěvníci dlouhodobě stěžují především na parkující auta a na konflikty mezi chodci a cyklisty. Problém představují také kotvící lodě, které zabraňují ve výhledu na řeku i atraktivní části města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články