Odhalení architekta ústeckého muzea otevřelo příběh o špionovi

Vložil
ČTK
27.01.2017 15:50
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ústeckým historikům se podařilo nedávno odhalit architekta budovy městského muzea. Zveřejnění jeho jména otevřelo cestu k příběhu ze začátku 20. století o rakouském špionovi, který byl vykázán z Francie kvůli vyzvědačské aféře. ČTK dnes o nových souvislostech se jménem Augusta Krumholze informoval historik Martin Krsek.


Autora významné stavby v centru Ústí nad Labem donedávna nikdo neznal. Podařilo se ho dohledat při přípravě výstavy Cizí dům?, která představuje architekturu domů Němců v Čechách.

"Vypátrali jsme jméno autora muzejní budovy, až na pár odkazů na jeho další stavby v ČR a Rakousku nebylo k jeho osudu dostupné nic detailnějšího. Po zveřejnění hned druhý den navázal na naší práci jiný badatel a zpracoval heslo Krumholze pro wikipedii, kde zveřejnil i nalezené informace o jeho kariéře špiona,"
uvedl kurátor výstavy Krsek.

Archivy prozradily, jak habsburská monarchie žila roku 1908 špionážní aférou, v níž Krumholz sehrál hlavní roli. Podle údajů na wikipedii francouzská tajná policie vpadla 18. února 1908 do pařížského hotelu Nice, kde zatkla tehdy třiašedesátiletého rakouského architekta Krumholze s jeho třicetiletou milenkou.

Dobové noviny popsaly, že u zatčených byla nalezena korespondence v němčině a různá aeronautická dokumentace, včetně plánů francouzské řiditelné vzducholodi La Patrie. Vyšetřování bylo uzavřeno 2. března 1908 a Krumholz byl z Francie vypovězen s tím, že bylo prokázáno, že nabídl tajemství řiditelné vzducholodi k prodeji cizí mocnosti.

Kauze se tehdy věnovaly nejen rakouská, ale i česká periodika. Jejich články prozradily i některé neznámé detaily z Krumholzova života, třeba to, že se narodil ve slovinském Kraňsku v roce 1844 nebo 1845, nebo to, že to byl pohledný muž oblíbený u žen. V České republice vedle budovy ústeckého muzea, která byla postavena jako škola, navrhl ještě školu Komenium v Olomouci. Obě budovy jsou dnes památkově chráněné. V Rakousku se do krajiny zapsal třeba honosnou vilou v Bad Vöslau nebo loveckým zámečkem v Liezenu. Výstava Cizí dům?, jejímž největším exponátem je právě budova muzea, potrvá do 16. dubna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články