Zastupitelé Ostravy schválili podmínky soutěže na opravu jatek

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
25.01.2017 15:25
Ostrava

Ostrava - Ostravští městští zastupitelé na svém dnešním zasedání souhlasili s podmínkami pro vyhlášení architektonické soutěže na rekonstrukci historické budovy bývalých jatek. Město je loni za 80 milionů odkoupilo společně s bývalým hobbymarketem Bauhaus a rozhodlo se vyhlásit takzvanou vyzvanou soutěž. V ní přímo osloví architektonické kanceláře, mezi nimiž jsou rovněž architekti ze Slovenska, Polska, Rakouska či Nizozemska. Dalších pět zájemců bude k přímo vyzvaným kancelářím přibráno do prvního kola, a to na základě výběru z přijatých návrhů.

"Město respektuje ten názor, že významné veřejné stavby by měly být testovány nějakou formou soutěže a samozřejmě v případě takovéhoto projektu určitě formou architektonické soutěže," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Dodal, že cílem města je vrátit jatkám co nejvíc jejich původní podobu a současně přizpůsobit objekt spolu s jeho okolím k využití pro kulturní účely, zejména pro výtvarné umění. "Oslovujeme proto naše i evropské architektonické kanceláře, které s podobnými projekty mají zkušenosti," uvedl Macura.

Soutěž bude dvoukolová. V prvním kole by se mělo posuzovat deset návrhů, pět od přímo oslovených ateliérů a pět, které k nim přibudou z dalších podaných návrhů. Vyhodnocení prvního kola město očekává na přelomu dubna a května. "Z těchto deseti návrhů bychom vybrali dva, tři, možná čtyři, které by postoupily do druhého kola," uvedl Macura.

Vítěze soutěže by město mělo znát v červnu. Následně mu bude zadána veřejná zakázka na přípravu kompletní projektové dokumentace. Návrhy architektů bude hodnotit nejen zástupci města, ale například i architekti. V zadání je omezena realizační cena soutěžního návrhu částkou 150 milionů korun bez DPH.

Objekt městských jatek v centru města vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět. Podle posledního znaleckého posudku je hodnota areálu přes 90 milionů korun.

Zastupitelé dnes schválili podmínky soutěže, o termínu jejího vyhlášení rozhodne rada města poté, kdy obdrží od České komory architektů potvrzení o regulérnosti soutěže.

0 komentářů
přidat komentář

Související články