Sněmovní výbor nedal stanovisko k novému památkovému zákonu

Vložil
ČTK
24.01.2017 19:15
Praha

Praha - Návrh nového památkového zákona, který podle ministerstva kultury umožní zefektivnit péči o památkový fond, budou poslanci projednávat bez stanoviska výboru pro veřejnou správu. Jeho členové dnes zamítli několik námětů na úpravy normy, zároveň se ale nenašlo dost hlasů pro podporu vládního znění. Předlohou se před dalším projednáváním na plénu bude zabývat ještě kulturní výbor.


Zákon podle předkladatelů přesněji vymezuje a zdůrazňuje veřejný zájem na ochraně památkového fondu. Dá úřadům nástroje zakročit v případech, kdy o památkový objekt jeho vlastník nepečuje. Naopak ale umožní nahrazovat náklady i majitelům nemovitostí, které sice nejsou chráněné, ale kvůli umístění v památkových územích se na ně vztahují různá omezení.

Zákon také upraví podmínky stavebně historických průzkumů nebo archeologických výzkumů a posílí pravomoci památkové inspekce. Snížit by se měla administrativní zátěž při obnově památkového fondu.

Nezařazený poslanec Karel Pražák neuspěl ve výboru s pozměňovacími návrhy, kterými chtěl mimo jiné vypustit ustanovení o pravidlech stavebně historických průzkumů a o účasti veřejnosti při ochraně architektonického dědictví. V závěrečném hlasování podpořili vládní normu tři z osmi přítomných členů výboru, pět poslanců se hlasování zdrželo.

Zákon má řadu kritiků mezi památkáři a různými oborovými sdruženími. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví a Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče na předloze kritizovaly například to, že nechrání nejcennější a zároveň nejohroženější část tuzemského kulturního dědictví - historická města. Ministerstvo výtky odmítalo většinou s odkazem na to, že kritici zákon nepochopili. Opoziční poslanci v úvodním kolem projednávání normy neprosadili její zamítnutí ani vrácení vládě k přepracování.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
není vše černobílé
památkář
24.01.17 10:12
zobrazit všechny komentáře

Související články