Památkáři se zatím nedohodli s investorem na podobě Hadích lázní

Vložil
ČTK
23.12.2016 09:55
Teplice

Teplice - Hadí lázně v Teplicích by po letech chátrání a devastace mohly znovu sloužit svému účelu. Společnost JTH podnikatele Jaroslava Třešňáka objekt koupila a připravila návrhy na rekonstrukci. Památkáři z odboru teplického magistrátu však k poslednímu předloženému návrhu vydali nesouhlasné stanovisko. Investor nyní čeká na vyjádření odboru památkové péče krajského úřadu, k němuž se odvolal.


Klasicistní budova po několika přestavbách přestala sloužit svému původnímu účelu na přelomu tisíciletí. Společnost JTH ji koupila v roce 2006. "Náš projekt počítá s tím, že se v Hadích lázních budou ambulantně léčit děti s nějakým postižením. Využívat chceme čínskou, ruskou i českou metodu léčby," řekl dnes novinářům Třešňák.

Pod objektem je pramen, který by mohly lázně čerpat, objekt je napojen také na hlavní rozvod lázeňských pramenů. Firma má na opravu připraveno 200 milionů. "Oprava domu bude stát nejvýše 50 až 70 milionů korun, dalších 130 milionů korun budou stát technologie," odhadl Třešňák. Protože v objektu s užitou plochou zhruba 1200 metrů čtverečních chybí ubytování, počítá se pouze s ambulantní léčbou.

"Kúra trvá tak 45 minut, takže by rodiče přijeli, odevzdali dítě a zatím si na obnovené kolonádě vypili kávu," popsal Třešňák.

Protože se budova nachází na nejnižším místě Teplic a stojí prakticky celá na vodě, chtěla by firma objekt rozebrat a zvednout o metr a půl, aby stavba nebyla pod úrovní sousední silnice. "Počítám zhruba rok na stavební povolení a rok až rok a půl by trvaly samotné práce," zmínil Třešňák.

Na návrzích opravy pracuje už sedm let architekt Petr Sedláček. Ten poslední zachovává klasicistní podobu budovy z roku 1839. "Naše návrhy shledali (památkáři) jako nepřípustné, neboť by měly negativní vliv na architektonické i urbanistické hodnoty stavby. Památkáři ale podle mě přehlížejí základní funkční potřebu objektu," řekl dnes Sedláček, podle kterého neprošel ten nejkonzervativnější návrh.

Nikdo z místních památkářů dnes na setkání v lázních nebyl a vyjadřovat se odmítají do doby, než rozhodne krajský úřad. "Rozhodnutí padne v průběhu ledna," řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Město Teplice má obavy, aby kvůli sporům neskončily Hadí lázně podobně jako městské lázně, které se staly černou skládkou a útočištěm drogově závislých a nakonec byly zdemolovány. Investor má proto podporu města. "Je to skvělá věc vrátit Hadím lázním jejich původní účel," soudí primátor Jaroslav Kubera (ODS).

"Státní správa v přenesené působnosti musí být nezávislá. V zájmu památkové péče je, aby každá památka byla zajištěna. Pokud její využití může být původní, jako v tomto případě, je to ideální. Jestli zatím nedošlo k dohodě, jsem přesvědčen, že k ní dojít musí,"
řekl novinářům v Teplicích Vlastislav Ouroda, náměstek pro řízení sekce kulturního dědictví ministerstva kultury. Potvrdí-li krajský úřad zamítavé stanovisko teplického magistrátu, může investor požádat o přezkum ministerstvo kultury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články