Jižní křídlo kláštera Louka u Znojma má nová okna

Vložil
ČTK
28.11.2016 16:30
Znojmo

Znojmo - Znojmo dokončilo další z dílčích oprav louckého kláštera. V jižním křídle je v pěti patrech 35 nových ručně vyrobených oken, která jsou stejná jako původní. Postupně se má opravit celý konvent, což si vyžaduje náklady 2,5 milionu korun. Jeden milion město získá z dotace ministerstva kultury, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Taťána Pavelková.


Oprava bude pokračovat podle finančních možností. Ty by mohlo vylepšit zařazení na seznam národních kulturních památek. Město o to požádalo ministerstvo kultury loni. To poslalo minulý týden seznam, na němž je i klášter, do připomínkového řízení. Konečné slovo bude mít vláda. "V plánu je postupná výměna oken na dalším křídle," uvedl starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Nová okna jsou kastlová, vyrobená z modřínového dřeva, mají i masivní modřínové parapety.

Město získalo barokní klášterní areál bezúplatným převodem od státu před šesti lety, ovšem ve špatném stavu. Většina oprav, která se dosud dělala, řešila spíše havarijní stavy. Kompletní rekonstrukci má za sebou bývalá jízdárna. Areál se využívá především v suterénní části konventu, kde má sklady vína Znovín Znojmo. Město by chtělo pořádat v opraveném klášteře kulturní akce, bylo by možné jej otevřít i pro turisty.

Klášter založil v roce 1190 znojemský kníže Konrád Ota a brzy se stal jedním z nejdůležitějších center duchovního a hospodářského života jihozápadní Moravy. Kolem poloviny 18. století prošel rozsáhlou barokní přestavbou, na níž se podílela i řada vynikajících umělců té doby. Klášter byl v období josefínských reforem v roce 1784 zrušen a budovy pak sloužily ke zcela jiným účelům. Přesto, že stavba barokního kláštera nebyla nikdy dokončena, zůstává dodnes jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě.

Související články