Liberec kvůli zpoždění nového územního plánu vrátí 3,5 mil. Kč

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
25.11.2016 21:35
Liberec

Liberec - Liberec musí vrátit evropskou dotaci 3,5 milionu korun, kterou dostal na pořízení nového územního plánu. Nestačí ho přijmout do konce června příštího roku, což byla podmínka pro čerpání. Město se pokusí na územní plán získat jinou dotaci z navazujícího programu IROP. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora pro územní plánování Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).


Zatím neví, o kolik bude město žádat. "My jsme to propočítávali zatím rámcově. Teď se dohadujeme, co by mohly být uznatelné náklady. Měla by to být vyšší částka než vrácená, počítáme do čtyř milionů korun," uvedla Hrbková. Žádost si město podá do března příštího roku. Liberec už v souvislosti s přípravou územního plánu jednu dotaci vracel. O tři miliony korun přišel, protože v termínu nestihl dokončit koncept.

Na vytvoření územního plánu pracuje radnice od roku 2007, platnost současného skončí v roce 2020. Podle původního harmonogramu měl být územní plán schválený loni. Vedení radnice vzešlé z komunálních voleb v roce 2014 se ale rozhodlo předchozí návrh přepracovat s cílem schválit ho nejpozději do konce června 2017. Nový termín je podle Hrbkové září 2017.

Opozice postup koalice kritizuje. Označuje ho za chybný, nákladný a časově náročný, který nic efektivního nepřinesl. Hrbkové vyčítají, že zastavila práce na téměř hotovém územním plánu. "Náročnost tvorby územního plánu trestuhodně podcenila a zahozením již hotového plánu a mnohaleté práce jejích předchůdců způsobila ohromné zpoždění a finanční újmu městu," uvedl zastupitel Jan Marek (Starostové pro Liberecký kraj). Od října 2014 město v souvislosti s přípravou územního plánu vydalo přes pět milionů korun.

Podle Hrbkové ale jinou možnost při přípravě nového územního plánu neměli. "Nemyslím si, že by bylo možné vydat ho tak, jak byl připraven," řekla. K novému návrhu dostalo město asi 700 připomínek a několik nesouhlasných stanovisek orgánů státní správy. V dohodovacím řízení se muselo řešit napojení průmyslové zóny Jih, rozšíření rušné křižovatky ulic Klášterní a Jablonecká v centru nebo využití ploch v aktivní záplavové zóně. Aktualizovat se také musela územní energetická koncepce. K návrhu územního plánu se bude moci ještě jednou vyjádřit veřejnost. Podle Hrbkové to bude nejspíš v červnu příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články