Kongresové centrum připravuje soutěž na dostavbu své budovy

Vložil
ČTK
22.11.2016 17:10
Praha

Praha - Kongresové centrum Praha (KCP) připravuje mezinárodní architektonickou soutěž na dostavbu své budovy v Praze na Vyšehradě. V soutěži chce najít nápady na rozšíření objektu o výstavní prostory a také urbanistické řešení okolí stavby. Počítá s odměnami pro vítěze v celkové výši tři miliony korun. Podle internetové stránky České komory architektů (ČKA) by měla být soutěž vyhlášena za týden, uzávěrky jsou pro první a druhé kolo v březnu a červnu příštího roku.

Kongresové centrum Praha, architektonický pohrobek socialismu a největší kongresové centrum v Česku, má od října nového ředitele Romana Raye Strauba. Ten by měl být spolu s předsedou představenstva KCP Radimem Haluzou a primátorkou Adrianou Krnáčovou členem poroty soutěže. Nezávislými porotci budou předseda ČKA Ivan Kroupa, architekt a bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje Petr Hlaváček, řecký architekt Elia Zenghelis a jeden dosud neznámý zahraniční člen.

Předmětem soutěže bude architektonický návrh rozšíření KCP o výstavní prostory a urbanistické řešení území v lokalitě Pankráckého náměstí a přiléhající části magistrály, uvádí se na webu. Návrh má zahrnovat novou podobu veřejného prostoru a nové zástavby v řešeném území.

Straub ve funkci nahradil Petra Veselého, který KCP vedl od loňska zároveň s hotelem Holiday Inn, jenž je součástí kongresového centra. Při nástupu uvedl, že chce KCP dostat do roku 2020 mezi pět nejlepších evropských kongresových center.

KCP předloni skončilo ve ztrátě 69,4 milionu korun, v roce 2013 byla ztráta zhruba 234 milionů korun. Loni se hospodaření KCP vymanilo ze ztráty a vykázalo zisk zhruba 84,9 milionu korun před zdaněním. Součástí KCP je spolu s hotelem Holiday Inn také Business Centrum Vyšehrad. Kapacita prostor centra umožňuje konání kongresů až pro 9300 účastníků ve více než 50 sálech, saloncích a jednacích místnostech. Největším sálem je Kongresový sál s maximální kapacitou 2764 míst. Většinovým vlastníkem KCP je stát, menšinovým Praha s podílem 45,65 procenta.

Kongresové centrum Praha, původně Palác kultury, se stavělo od roku 1976 pět let, mimo jiné pro sjezdy tehdy vládnoucí komunistické strany. Patří k nejméně oblíbeným pražským stavbám, podle odborníků ale třeba akustika Kongresového sálu patří k nejlepším na světě. Kromě koncertů a komerčního využívání domu se v něm například v roce 2000 konalo zasedání Mezinárodního měnového fondu a v roce 2002 zasedání NATO.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Za tohle ...
troll
23.11.16 11:06
Ivan nejvyšším komorníkem...
imho
24.11.16 09:59
zobrazit všechny komentáře

Související články