Rostislav Švácha: Desakralizace sokoloven

přednáškový cyklus Život v architektuře 2016

Vložil
Tisková zpráva
08.11.2016 07:20
Život v architektuře je cyklus šesti přednášek, který představuje architekturu jako nedílnou součást našich životů. Letošní cyklus se zaměří na architekturu staveb. Více než typologii se ale bude věnovat kulturně-společenskému přesahu architektury: Může být architektura aktivistická? Co by měla reprezentovat veřejná stavba? Jak je potřeba zacházet s kulturním dědictvím, nebo jak moc může být intimní vztah architekta a investora?

Rostislav Švácha
DESAKRALIZACE SOKOLOVEN
úterý 8. listopadu 2016
18:00 hodin ve Štukovém sále Znojemské Besedy


Architektura sokoloven z poslední třetiny 19. století připomíná chrámy, jako by i sokolské cvičení plnilo funkci posvátného rituálu. Chrámový ráz prvních sokoloven dobře vyjadřuje i rétorika jejich popisů v dobovém tisku. Ve dvacátých letech 20. století však nastává obrat a sokolovny se začínají podobat továrnám. Přednáška dospěje k otázce, zda této architektonické proměně neodpovídala i změna ideového obsahu sokolských cvičení.

Cyklus pořádá spolek Umění do Znojma ve spolupráci s Originální regionální architekturou (ORA) za finanční podpory Jihomoravského kraje, Nadace české architektury a města Znojma.

Vstupenky budou v prodeji na místě.
přednáška 100 Kč / studenti a senioři 50 Kč

www.umenidoznojma.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články