Soutěže týkající se stanic metra D projedná Praha v řádu týdnů

Vložil
ČTK
14.09.2016 07:50
Praha

Praha - Vedení Prahy během několika týdnů projedná architektonickou soutěž na dvě stanice a výtvarnou soutěž na osm stanic plánovaného metra D. Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) na dotaz ČTK řekl, že o tom dnes informoval radu. Návrh dalšího postupu včetně ceny předloží zastupitelům v říjnu. Petici žádající architektonickou soutěž projednají zastupitelé místo v září až o měsíc později, uvedl náměstek.


Metro D spojí centrum s jižní částí města. Iniciátoři petice, kterou podepsaly tisíce lidí, žádají, aby vzhled stanic proti dřívějším zvyklostem vzešel z mezinárodní architektonické soutěže. Podobu stanic nyní určuje firma Metroprojekt, která pro město připravuje projekt za 440 milionů korun.

"S peticí souhlasím,"
řekla minulý týden primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ). S petenty se sešla. "S kolegou Dolínkem připravujeme postup, který se snaží skloubit tento správný požadavek s reálným stavem projektu, který se připravuje víc než 20 let," doplnila.

Město tvrdí, že architektonické soutěže může vyhlásit jen na stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Vzhled interiérů zbylých osmi stanic se nemůže příliš měnit kvůli vydanému územnímu rozhodnutí.

Server lidovky.cz dnes přinesl informaci o tom, že Metroprojekt po dohodě s městským Institutem plánování a rozvoje (IPR) upravil vzhled některých stanic. Podle ředitele IPR Petra Hlaváčka ale nelze tyto návrhy považovat za definitivní. "IPR je koncepčním, nikoliv projektovým pracovištěm. Připomínkování jednotlivých stanic se odehrálo v úrovni doporučení," řekl ČTK. "Finální podoba stanic vzejde z otevřených výtvarných soutěží. Na základě soutěží bude upravena dokumentace pro stavební povolení," doplnil.

Nejprve se začne stavět úsek z Pankráce do Písnice. V další fázi pak zbylé dvě stanice, tedy Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Stavba první části by měla být hotova do roku 2022, zda bude předpokládaný termín dodržen, ale není jasné. Zatím se nepodařilo vykoupit všechny pozemky nutné pro stavbu, bez nichž není možné požádat o stavební povolení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články