Hrad ve Zlíně-Malenovicích čeká oprava

Vložil
ČTK
30.08.2016 09:05


Zlín - Hrad ve Zlíně-Malenovicích čeká oprava statiky, v září bude proto nabídka prohlídek omezená. Od příštího týdne bude uzavřená zoologická expozice Zvířata na Zemi a člověk, sdělila dnes ČTK Barbora Janečková, spolupracovnice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které hrad spravuje. Hrad bude uzavřen od října až do jara roku 2018.


"Vzhledem k harmonogramu prací musíme v pondělí 5. září před stěhováním uzavřít zoologickou expozici. V provozu zůstává prohlídkový okruh hradem a otevřena bude i barokní hájenka v předhradí s expozicemi a výstavou Malované na skle," uvedla pracovnice muzea Milena Dvořáková.

"Od 3. října bude uzavřen celý hrad i hájenka a všechny expozice budou postupně stěhovány z hradu do náhradních skladovacích prostor,"
řekla Dvořáková. Od ledna do dubna 2018 jsou naplánovány stavební práce na statickém zajištění historické budovy. Poté se budou obnovovat prohlídkové trasy a výstavní expozice.

"O případném konání mimořádných akcí pro veřejnost do konce letošního roku budeme včas informovat," uvedla Dvořáková. Podle ní není vyloučené, že by se letos konal na nádvoří hradu tradiční vánoční jarmark.

Hrad navštěvuje v posledních letech stále více lidí, loni do něj zavítalo téměř 20.000 návštěvníků. Hrad založil pravděpodobně moravský markrabě Jan Jindřich, mladší bratr Karla IV., po roce 1360. V dalších staletích v něm byly provedeny gotické a renesanční přestavby. Současnou podobu Malenovice získaly barokními úpravami za majitelů Liechtensteinů-Kastelkornů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
už jen týden...
Malenovice
30.08.16 08:34
zobrazit všechny komentáře

Související články