Veselí nad Moravou zrekonstruuje náměstí Míru za 70 milionů

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
24.08.2016 08:50
Olomouc



Veselí nad Moravou (Hodonínsko) - Veselí nad Moravou na Hodonínsku upraví v příštích dvou letech náměstí Míru. Odhadované náklady 70 milionů korun město zaplatí s použitím úvěru 55 milionů, chce také čerpat dotace, řekl dnes ČTK místostarosta Petr Kolář (TOP 09). Podle něj Veselí nemá v současnosti přirozené centrum, což by se mělo po revitalizaci změnit. V rámci úprav vznikne například klidová zóna s prostorem pro pěší a cyklostezkou.

Revitalizace má začít příští rok v březnu a skončit v květnu 2018. Podle Koláře zahrnuje práce na prostoru od bývalé tržnice přes místo před kulturním domem až po poštu. Navazuje na rekonstrukci části Sokolovské ulice v úseku od hlavní Masarykovy třídy po křižovatku u pobočky pošty, kde z jednosměrné silnice dříve vznikla pěší zóna. Nynějším projektem město prostor pro pěší rozšíří. "Dopravu vyřešíme tak, že zachováme jednosměrnou příjezdovou komunikaci mezi Panským dvorem, kinem a kulturním domem. Ta bude průjezdná ke Svatoplukově ulici a k tržnici. Na druhou stranu od Panského dvora po poštu bude pěší zóna s vjezdem pouze pro zásobování," uvedl Kolář.

Dopravní obslužnost pošty a okolních obchodů zůstane podle místostarosty zachovaná stejně jako parkoviště mezi poštou a blízkým hotelem Veselan. Práce se dotknou také chodníků a vybudována bude nová cyklostezka. Po revitalizaci by mělo být v prostoru více zeleně s rekreačními prvky. "Bude to klidová zóna pro rodiny s malými dětmi, kde budou herní prvky a také zajímavý vodní prvek," poznamenal Kolář.

Podle něj je rekonstrukce náměstí Míru první ze tří plánovaných etap. Následovat budou práce na prostoru mezi kinem a hotelem, v poslední etapě čeká úpravy oblast mezi poštou a hotelem. Během poslední fáze rekonstrukce by mohly vzniknout objekty pro obchod nebo bydlení, ale podle Koláře je to otázka budoucnosti. "Nyní dokončujeme projektovou dokumentaci na první etapu za odhadovaných 70 milionů. Město bude většinu platit z úvěru 55 milionů. Na cyklostezku a chodníky chceme čerpat dotace," dodal místostarosta.

Veselí nad Moravou leží v těsném sousedství Zlínského kraje. Žije v něm zhruba 11.500 obyvatel. Město ročně hospodaří s rozpočtem kolem 200 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články