Olomoucký soud by měl rozhodnout spor o navrácení hradu Bouzov

Vložil
ČTK
22.08.2016 08:40
Olomouc

Olomouc - Olomoucký okresní soud by měl dnes rozhodnout o sporu týkajícího se navrácení jedné z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji, hradu Bouzov na Olomoucku. Zpět do svého vlastnictví jej chce získat Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů, nyní Německý řád, která podala žalobu na Národní památkový ústav. Ten hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí. Rozsudek by mohl padnout odpoledne.


Spor se točí kolem zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Památkáři odmítli vydat hrad s odůvodněním, že byl konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj tento zákon nevztahuje. Hrad byl konfiskován dle zmíněných dekretů, nikoli však řádu. O majetek přišel řád už krátce po odtržení Sudet od Československa, v říjnu 1938. Z rozhodnutí Adolfa Hitlera byl Německý řád zrušen jako nepřátelský říši a nemovitosti byly zabaveny či převedeny na nové vlastníky.

Německý řád chce získat zpět hradní komplex i mobiliář. Žalovaná protistrana se ve sporu snaží naopak dokázat, že řád nemá na objekt právo. Německý řád se domáhá navrácení svého majetku také jinými žalobami. Počet žalob podaných na kraje se však rozhodl zredukovat na základě výzvy České biskupské konference, aby od určovacích žalob upustily také řády a kongregace působící v Česku. Aktuálně se tak u soudů řeší hrad Bouzov a kostel v Karlově Studánce, uvedl vikář řádu Metoděj Hofman.
0 komentářů
přidat komentář

Související články