V Krnově se opravuje velký sál Střeleckého domu

Vložil
ČTK
21.08.2016 10:00
Praha

Leopold Bauer

Krnov (Bruntálsko) - Přes dva miliony korun budou stát opravy velkého sálu Střeleckého domu v Krnově na Bruntálsku, které by měly být hotovy letos na podzim. Město kulturní památku postupně upravuje už od roku 2008, řekla ČTK mluvčí radnice Dita Círová.

V opraveném sále budou repliky dobových svítidel, ozdobné kazety na stěnách, opravená štuková výzdoba i renovované parkety. Hlavním důvodem prací ve velkém sále je ale především rekonstrukce elektroinstalace a osvětlení, které už bylo v nevyhovujícím stavu.

"Elektrorozvody už byly zastaralé a vyžadovaly neustálé opravy, rovněž osvětlení bylo nedostatečné a navíc neodpovídalo současným normám. Při řešení této situace bylo dohodnuto s památkáři, že se do sálu nainstalují repliky lustrů, které by se co nejvíc podobaly původním, navrženým Leopoldem Bauerem," uvedl Vlastimil Štverák z odboru veřejných zakázek.

V sále bude celkem pět replik světel, které budou stejně jako v minulosti zavěšeny na stropu. Původní lustry ani boční světla se totiž nedochovala. Upraveno bude také jeviště a portál.

Střelecký dům z roku 1906 je dílem předního představitele vídeňské secese a individualistické moderny, krnovského rodáka architekta Leopolda Bauera. Opravuje se postupně pod dozorem památkářů. V minulosti již město nechalo zrenovovat například cukrárnu a plynové přípojky či opravit severní a jižní terasy. Vyměněna byla i část oken, zrenovovány parketové podlahy nebo vyměněny hlavní vstupní dveře za přesnou repliku. Opravena byla i část střechy nebo upraveny některé venkovní prostory. Další úpravy město plánuje. Chce dokončit výměnu oken či opravit omítky.

0 komentářů
přidat komentář

Související články